Ponovo poskupele stanarine u Beču

26.02.2018

U januaru 2018. godine ponovo je zabaležen porast cena stanarina za najam stanova u Beču. Moguća su dodatna poskupljenja zbog najavljenih vladinih programa - upozorava predsednik bečke Radničke komore, Rudi Kaske.

Beč spada u gusto naseljene gradove u Evropi sa otprilike 4.000 stanovnika po kilometru kvadratnom. S obzirom na to da mnoge Bečlije ne mogu sebi priuštiti vlastite stanove , u većini slučajeva, na raspolaganju im ostaju bečki stanovi koji se nalaze u tuđem privatnom vlasništvu. Zakon o stanovanju u Beču propisuje i uslove i obaveze za stanodavce, gde je nažalost, praksa da se stanarima traži maksimalna visina kirije, posebno u starogradnji.

Prestonica Austrije se brzo širi, novih Bečlija (kojima je potreban stan) je sve više, a troškovi stanovanja su sve veći. Prognoze kažu da će se do 2029. godine Beč proširiti na grad sa više od 2 miliona stanovnika.
Cene stanova su sve više i ne mogu da drže korak s rastom plata. Trenutno je u Beču bum u građevinarstvu, jer kamate skoro ne postoje.  Zbog neprestanog rasta stanovništva u Austriji, godišnje je ipak potrebno čak 60.000 novih stanova. Ovo bi ukratko bio opis trenutnog stanja u Beču kada je u pitanju stanovanje.

 

Januar 2018: Ponovo poskupele stanarine u Beču

Stanarine za najam stanova u Beču  su u januaru 2018. uvećane za 4,2 % kao i ukupna inflacija 1,8 %.
“Osim što vam je potrebno vreme i strpljenje da pronađete odgovarajući stan u Beču, ponekad morate i poprilično mnogo  da platite stanarinu” – kaže predsednik Radničke komore Beča (AK) Rudi Kaske.

Predsednik AK smatra da je “deo  vladinog programa o pravičnom, transparentnom zakonu o zakupu stanova” generalno pozitivan, ali da su stavke kao što su vremenski rokovi i konkretne mere  još uvek nejasni.

“Slažemo se da novi zakon o stanovanju  treba detaljno razmatrati i pripremiti. U svakom slučaju, novi zakon mora preduzeti mere kako bi efikasno smanjio stanarinu. I uprkos svemu, potreban je konkretniji finansijski plan”, kaže Kaske

“U svakom slučaju, potrebne su dve stvari: više novih pristupačnih stanova i novi zakon o zakupu stanova”, rekao je predsednik AK.

„ Neprihvatljivo je da jedna porodica u Beču plaća kiriju 700 evra mesečno za stan od 90m2, a zajedno sa porezom, strujom i grejanjem plaća više od 1.100 evra“ – zaključio je Rudi Kaske.

 

“Stanovanje mora biti jeftinije“

Više godina unazad kampanje Bečke radničke komore (Arbeiterkammer Wien – AK) ukazuju na hitnost rešenja zakona o stanovanju. Jedan od njih pod nazivom „Stanovanje mora biti jeftinije“ (Wohnen muss billiger werden), koja je i podržana od velikog broja Bečlija,  imala je za cilj smanjenje stanarine i ostalih troškova stanovanja u Beču.

Osnovni zahtevi Radničke Komore Beča su bile:

-Jeftinije stanarine u privatnim starim zgradama (Altbau)
-Fond za izgradnju stambenih zgrada mora biti bolje iskorišćen za socijalnu izgradnju
-Ukidanje određene vremenske granice stanovanja
-Stanodavci treba da plaćaju poreze za nekretnine, a ne stanari
-Proviziju maklera treba da nosi stanodavac
-Jasnija zakonska pravila za poštovanje dužnosti stanodavca

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:
Zidaju se novi opštinski stanovi u Beču
Poskupele sve kategorije stanova u Beču

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava