Život u Beču: Koje novine nas očekuju u 2015. godini?

31.12.2014

Naša redakcija je za Vas pripremila kratak pregled o svim novinama koje će nam doneti nova 2015. godina u Beču.

 

Nova karta za prevoz

Sve Bečlije, od sledeće godine (2015), koristiće ponudu prevoznih sredstava Grada Beča, jednostavnije i jeftinije. Nova godišnja karta „Mobilitätskarte“ podrazumeva vožnju javnim prevozom grada Beča, ali i korišćenje takozvanog Carsharing-a i Citybike.

Bio voće i povrće u bečkim školama

Od januara 2015. godine otpočeće najnoviji školski projekat grada Beča, “Frucht macht Schule”. U ukupno 300 bečkih škola učenicima će jednom u toku nedelje biti podeljeno sveže voće i povrće kako bi se kod dece od najranijeg uzrasta stvarala svest o zdravoj ishrani.

Usluge UPC skuplje od 1. januara

Austrijski multumedijalni provajder UPC od 1. januara 2015. godine povisiće cene svojih usluga. Korisnicima je zbog ovog poskupljenja ponuđeno da ukoliko žele pre vremena raskinu ugovor.

Besplatna proteza za zube uskoro?

Država Austrija planira da uvede besplatnu protezu za zube za decu i omladinu.

Svetosavski bal u Beču 2015

Pod pokroviteljstvom bečkog gradonačelnika, Michaela Häupl-a, u subotu 24. januara, biće održan 18.-ti po redu “Svetosavski bal” u Beču. Mesto održavanja je “Parkhotel Schönbrunn”.

Ponovno otvaranje najstarijeg bazena u Beču

Od proleća 2015. godine sve Bečlije će ponovo uživati u najstarijem bazenu u Beču – Beatrixbad, kada će radovi na njegovom kompletnom renoviranju biti završeni. Bazen je izgrađen davne 1888. godine, a od bombardovanja Beča u Drugom svetskom ratu, bio je potpuno zatvoren.

Novi program SPÖ do 2016

Socijaldemokratska Partija Austrija (SPÖ) je nedavno pokrenula novu akciju stvaranja novog programa SPÖ-a a grad Beč je 2 oktobra predstavio svoj politički projekat pod nazivom “Beč pravi program” koji ima sa cilj da se u više faza, to jest otvorenim diskusijama, stvori novi program. Socijaldemokratska partija Beča želi ovim projektom da sve Bečlije i Bečlijke učestvuju u planiranim diskusijama i zajedno aktivno učestvuju u stvaraju budućnosti celog društva.

Besplatan Internet u celom Beču

Grad Beč planira da proširi mrežu besplatnog bežičnog Interneta izgradnjom 400 novih predajnika u svim gradskim opštinama. Ovim potezom Beč će postati jedan od retkih gradova u svetu koji na celom svom području ima besplatan Internet.

Pojeftinjenje: Niže cene telefoniranja i surfovanja u inostranstvu

Od 1 jula počinje treća faza pojeftinjenja cena rominga u inostranstvu. Takođe se smanjuju i cena korišćenja interneta u stranim zemljama.

Beč je spreman za Evroviziju 2015

Nakon višemesečnih razmišljanja i pregovora, austrijska državna televizija ORF je odlučila da će grad Beč biti domaćin Evrosonga a samim tim i cele Evrope.

Školski raspust i praznici u Austriji

Približavaju se božićni i novogodišnji praznici, što posebno raduje đake jer su od 24. decembra na zasluženom raspustu. Kako bi se roditelji pripremili za sledeću godinu i saznali kojim su sve danima njihovi mališani slobodni, uključujući i državne praznike, naša redakcija daje Vam uvid u neradne dane u 2015. godini.

Prvi rok festival u Beču

Početkom juna 2015. godine održaće se “Rock in Vienna” – prvi rok festival u Beču. Od 35 planiranih bendova koji će svirati na trodnevnom festivalu ističu se Metallica, KISS, Muse, Faith No More i Limp Bizkit.

E-cigarete samo u trafikama

Austrijski Parlament je doneo odluku da se elektronske cigarete prodaju isključivo u specijalizovanim duvanskim trafikama. Trafinanti pozdravljaju odluku, prodavci elektronskih cigareta negoduju.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava