Upozorenje: Sve više žena u Beču žrtve elektronskog nasilja

12. mar 2018 u 00:46

Elektonsko nasilje nad ženama je u sve većem porastu i to posebno u toku trajanja partnerstva ili posle raskida, upozorava Centar za savetovanje žena u Beču. Pod ovim pojmom se podrazumeva povređivanje i vređanje u vidu poruka putem interneta ili mobilnih telefona, video poruka, fotografija ili poziva. Od koga zatražiti pomoć?

Savetovalište za žene u Beču pripada sigurnim kućama za žene (Der Verein Wiener Frauenhäuser) je i mesto gde se mogu javiti žene i devojke koje su pogođene i  elektronskim zlostavljanjem ili nasiljem (cyberbullying).

Ova vrsta zlostavljanja i maltretiranja je u Beču, u odnosu na protekle godine, u znatnom  porastu. Savetovalište koje se nalazi u Vivenotgasse u Meidlingu, samo prošle godine je izvršilo više hiljada razgovora na temu elektronskog nasilja.

 

Žrtve nisu ni svesne nasilja

Kada govorimo o elektronskom nasilju  (sajber nasilje)  tu se ubraja kontrola i nadgledanje mobilnog telefona partnera, verbalno zlostavljanju na smart telefonu i stotine poruka dnevno od strane druge osobe, što može biti i Vaš partner.

Jedna žena, koja je želela da ostane anonimna, opisala je svoj slučaj:
Čim bih izašla iz stana, odmah bi me pozvao, a kada  bih kasnila samo pet minuta  kući sa posla , već je slao poruke i zvao da pita gde sam. “

Ovakav način kontrole često prelazi u stvarno zlostavljanje, kako digitalno, tako i u fizičko nasilje. Kada žena uspe da se odvoji od partnera nasilje još uvek nije završeno. U velikom broju slučajeva sajber nasilje tek tada počinje. Naime, kada obaveste partnera da žele da ga napuste, tada počinju pretnje o objavljivanju intimnih ili neprikladnih fotografija, ukoliko ih partner poseduje.

Mnoge žene i devojke nisu ni svesne da su žrtve nekog od  oblika elektronskog nasilja. Pored brojnih oblika zlostastavljanja one su često izložene i javnom sramoćenju, vređanju i pretnjama fizičkim nasiljem,  ‘revenge pornu’ i ‘doxingu’, tj. objavljivanju privatne adrese i broja telefona žrtve.

Ukoliko imate sličan problem možete se obratiti savetovalištu za žene u  Vivenotgasse 53, treći sprat, 1120 Wien, ili na broj telefona 01/512 38 39 ili na zvaničnom internet sajtu. 

Već na prvom savetovanju žrtve sajber nasilja dobiće uputstva kako mogu zaštititi svoju privatnost  i kako da se legalno brane od sajber napadača.

Ove godine organizacija  Wiener Frauenhäuser obeležava 40 godina postojanja.

Pročitajte još i ovo:
Praktični saveti: Kako se zaštiti i napraviti plan u slučaju porodičnog nasilja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava