Brojne opasnosti za mališane ako se internet koristi bez kontrole

13.03.2019

Opasnosti kojima se deca izlažu na internetu su nasilje, sadržaji neprimereni mališanima, pedofili, sulude igre i mnogo toga drugog.

(c) pixabay.com

Današnja deca odrastaju uz pametni telefon, internet i sve ostalo što ide s tim i tu se sigurno bolje snalaze nego mnoge bake i deke, pa i roditelji. Ali, internet je i pun opasnosti, čiji cilj su upravo deca.

Statistički podaci govore da više od 90 odsto mališana mlađeg školskog uzrasta širom sveta surfuje internetom i koristi društvene mreže bez kontrole roditelja. Pri tom su opasnosti koje ih sa mreže vrebaju mnogobrojne – nasilje, sadržaji neprimereni mališanima, pedofili, sulude igre i mnogo toga drugog.

Zato se roditeljima sugeriše da postoje mnoge opasnosti za mališane ako se internet koristi bez kontrole. Roditelji moraju da budu obazrivi. Veliki broj mama i tata, međutim, uopšte ne koristi računare, niti zna kako funkcionišu socijalne mreže, pa im je teže da shvate šta to njihova deca rade ispred monitora.

 

Brojne opasnosti na internetu

Istraživanja o izlaganju dece rizicima sa interneta pokazala su da veliki broj mališana prihvata poziv za prijateljstvo osobe koju ne poznaju. Daju podatke o sebi osobama koje nikada nisu srele, ostavljaju lične podatke na profilima ili „četuju“ sa nepoznatim sagovornicima. Pa čak prihvataju i poziv na sastanak sa nepoznatom osobom.

Često saznajemo iz medija da su odrasli postali žrtve prevara i iznuđivanja novca. To pojava postoji i kod mališana ako se internet koristi bez kontrole pa nije redak slučaj da saopštavaju brojeve i pinove kreditnih kartica mame ili tate.

 

Edukacija dece u Beču

Upravo to je i razlog zašto su Microsoft i Grayling pokrenuli akciju osposobljavanja nekih hiljadu učenica i učenika bečkih škola u sticanju digitalnih kompetencija. Tu se uče da je važno da što češće menjaju lozinku ili da vode računa koje fotografije i koje informacije o sebi, porodici i prijateljima objavljuju na svojim nalozima.

Svetska organizacija psihologa i pedagoga smatra da dete ne bi trebalo da ulazi u svet društvenih mreža pre navršene dvanaeste godine.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: Letnji gradski kampovi u Beču za čuvanje dece na raspustu

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava