Čadež: Strateško partnerstvo privrednih komora Austrije i Srbije se nastavlja

24. jula 2018 u 09:47

Austrijska komora će u narednom periodu posebno podržati aktivnosti na uspostavljanju dualnog obrazovanja i digitalizaciji privrede Srbije, ali i celog regiona, dogovoreno je na sastanku u Beču.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež prvi put se u Beču sastao sa novim predsednikom Privredne komore Austrije, Haraldom Marerom. Ovim susretom i budućim projektima strateško partnerstvo privrednih komora Srbije i Austrije se nastavlja.
Austrijska komora će u narednom periodu posebno podržati aktivnosti na uspostavljanju dualnog obrazovanja i digitalizaciji privrede Srbije, ali i celog regiona, dogovoreno je na sastanku u Beču.

„Projektom dve komore, koji  finansira Austrijska razvojna agencija, predviđena je pomoć austrijskih kolega u kreiranju  podzakonskih i  internih komorskih akata neophodnih da bi se i u Srbiji u potpunosti uspostavio sistem dualnog obrazovanja, kao i na jačanju kapaciteta PKS za  sprovođenje zakonskih rešenja. Austrijska komora  podržaće i uvođenje deset  novih dualnih obrazovnih profila i uspostavljanje  Web platforme sa svim informacijama  o dualnom obrazovanju namenjenim kompanijama, školama, učenicima i njihovim roditeljima“, izjavio je Marko Čadež.

Već od jeseni, primera radi,  trideset učenika  Saobraćajno-tehničke škole u Zemunu po dualnom modelu školovati za novo zanimanje –  tehničar logistike i špedicije. Praksu će obavljati  i praktične veštine sticati u austrijskim kompanijama koje posluju u Srbiji kao što su Cargo partner, Gebruder Weiss, Kuhne&Nagel, Quehenberger, Lagermax, Schenker i DM.

„Web platofma sa jedinstvenom i kompletnom bazom podataka o dualnom obrazovanju, čiji će administrator biti  Privredna komora Srbije,  uz  informacije  bitne za sve učesnike  i monitoring celog procesa, omogućiće kompanijama da elektronski  podnose zahteve za zaključivanje i raskid ugovora, uvođenje  novih  i modernizaciju postojećih obrazovnih profila, kao i prijave za akreditaciju i instruktora za obuku“, objašnjava Čadež.

Austrijska iskustva i znanje biće nam, dodaje Čadež,  dragocena i velika podrška u digitalizaciji dualnog i  razvoju neformalnog obrazovanja, imajući u vidu da je  Privredna komora Srbije po uzoru na austrijski WIFI osnovala svoju Poslovnu akademiju čiji će jedan od razvojnih pravaca  biti  i online obuke.

Nakon osnivanja  Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju i Austrijske privredne komore,  nedavno izabrani  i obučeni konsultanti u septembru će početi da rade sa srpskim preduzećima na kreiranju njihovih digitalnih mapa odnosno strategija digitalne transformacije. Plan je da  do kraja  ove godine 40 naših malih i srednjih preduzeća dobiju svoj „digitalni putokaz“, najavljuje Čadež.

Uvođenje dualnog obrazovanja radi prilagođavanja obrazovnog sistema potrebama privrede i digitalna transformacija kompanija,  u čemu je Srbija  pionir i lider u regionu, po rečima Čadeža, jedan su od preduslova i za brži rast svih ekonomija Zapadnog Balkana i deo agende Komorskog investicionog foruma za  uspostavljanje jedinstvenog  regionalnog ekonomskog prostora.

Privredna komora Austrije, kako je dogovoreno u današnjem razgovoru predsednika austrijske i srpske komore, u narednom periodu intenziviraće i podršku aktivnostima i projektima zajedničke regionalne komore Zapadnog Balkana sa sedištem u Trstu.

Izvor: Privredna komora Srbije

PROČITAJTE JOŠ I OVO: Austrijska privreda pokazuje veliko interesovanje za Srbiju

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava