Dan majki u Austriji: Dan ljubavi i poštovanja prema majci

12. maja 2019 u 00:01

Dan majki bi naravno svako trebalo da posveti svojoj majci, a muškarci svojoj supruzi, kao majci njihove dece.

Ove godine 12. maja se u Austriji slavi Dan majki (Muttertag), proslava u čast majki i majčinstva, a slavi se, iako različitim danima, i u mnogim delovima sveta, najčešće u martu i maju. Proslava ovog praznika počela je u Sjedinjenim Američkim Državama početkom 20. veka, odnosno 1908. godine, kada je Ana Džarvis održala spomen za majkom u mestu Grafton u saveznoj državi Zapadna Virdžinija.

Dan majki u Austriji

Dvadesetih godina prošlog veka Dan majki je počeo da se proslavlja i u Evropi, najpre u Engleskoj, a onda i u Švajcarskoj, Finskoj, Norveškoj, Austriji.

Dan majki u Austriji  ima dugu tradiciju, a proslavljen je prvi put pre 95 godina na inicijativu aktivistkinje za prava žena Marianne Heinisch. Ona je još 1870. tražila da se osnuju gimnazije za devojke i da one imaju pravo da studiraju. Proslavlja se uvek u drugu nedelju maja meseca, ove godine je to 12. dan, za mnoge, najlepšeg meseca u godini.

(c)pixabay.com

Naravno da nije izostala i komercijalna strane ove manifestacije. I ugostitelji se raduju ovom danu, jer je u Austriji  običaj da se porodično ode na izlet i tom prilikom svrati u neki od boljih restorana i na taj način proslavi ovaj tradicionalni dan ljubavi prema majci.

Dobar posao naprave i poslastičarnice, a naravno i cvećare, jer kakav bi to bio Dan majki, ako se možda već i u samo jutro ne bi iznenadila makar i skromnim šarenim buketom majskog cveća.

 

Pokažimo majkama koliko nam znače

Ovaj dan bi naravno svako trebalo da posveti svojoj majci, a muškarci svojoj supruzi, kao majci njihove dece. Tačno je da ljubav ne treba pokazivati samo u vreme nekog praznika, a ovde se i ne radi o tome, već jednostavno da se majci na još neki način pokaže koliko nam znači.

Neka ne ostane samo na buketu cveća. Izvedimo je na ručak, povedimo je u šetnju, možda i neki šoping, ali ono što je obavezno – da joj ceo dan izmamljujemo osmeh na lice.

 

Dan majki i Baby Expo

Velika sajamska priredba „Baby Expo“ koja se održava  u Gradskoj dvorani, hala D (Wiener Stadthalle), u nedelju, na Dan majki, poklanja majkama koje dođu  od 09:00 do 11:00 sati ulaznicu upola jevtiniju, a prvih 200 mama koje dođu na događaj dobiće specijalne poklone.

Posetioce ovog događaja u Beču očekuju ponude za najmlađe na 250 štandova uz raznovrstan sajamski program: od cucli i hrane za bebe, preko nameštaja i mode za mališane, pa sve do dečjih sedišta za automobile i dečjih kolica. I naravno puno korisnih informacija i zabave, kako za dečicu, tako i za mame i tate.

Više o programu na internet stranici  „Baby Expo“. 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Nasilje nad ženama i devojkama: Nijedna žena u Austriji ne mora da trpi nasilje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava