Iz bečkih česmi teče izvorska voda sa Alpa

17. apr 2018 u 07:26

U Beču ima preko 980 javnih česmi iz kojih u periodu od marta do septembra teče poznata bečka izvorska voda. Sve česme su očišćene i uređene i gde god vidite gradsku česmu u Beču možete utoliti žeđ sa „najboljom vodom za piće na svetu“.

Stanovnici glavnog grada Austrije su posebno ponosni na svoje česme sa pijaćom vodom.  Na njima Bečlije, ali i svi njihovi gosti, mogu da se osveže pijući vodu koja dolazi iz planinskih izvora u široj okolini Beča, i koju hvale čak i u turističkim vodičima.

Svake godine za početak aktiviranja bečkih česmi određen  je 22. mart, koji su Ujedinjene nacije proglasile „Danom vode“. Tada se puštaju u rad 55 monumentalnih zdenaca odnosno zdenaca pod zaštitom države, kao i preko 980 javnih česmi grada Beča.

Za razliku od drugih milionskih gradova, gde obavezno morate kupovati pijaću vodu, Beč se može pohvaliti sa besplatnom vodom visokog kvaliteta koja u neograničenim količinama teče iz javnih česmi.

(c) Stadt Wien

Leti se na posebno prometnim mestima postavljaju i mobilne česme sa pijaćom vodom. Neke od mogućih lokacija Heldenplatz, Stadtpark, Graben, Rathausplatz, Praterstern, Resselpark, Prater-Hauptallee i Donauinsel kod školskog broda. Sa mobilnih „izvora“ će svi građani do kraja septembra moći besplatno da piju gradsku voda.

Grad Beč investira godišnje 50 miliona evra u održavanje i saniranje vodovodne mreže i 15 miliona evra u održivo gazdovanje šumskim područjima iz čijih izvora potiče bečka voda za piće.

Po rezultatima anketa, 4 miliona Austrijanaca pije gradsku vodu, i to u proseku više od 1,5 litra vode dnevno, što ukupno iznosi 6,6 miliona litra vode dnevno. 90 % njih je prezadovoljno kvalitetom. Za razliku od muškaraca koji češće konzumiraju mineralnu vodu, oko dve trećine Austrijanki pije vodu sa česme.

Sve česme se mogu naći na digitalnoj karti grada Beča

Ima ih u raznim oblicima: onako, kako su izgledale pre pedesetak i više godina, u modernom dizajnu izrađene od nerđajućeg čelika, ili pak napravljene od prirodnog kamena. A ima ih svuda, u neposrednoj blizini mesta stanovanja, blizu radnog mesta ili u trgovačkim ulicama. Digitalni plan grada omogućava da se u svakom trenutku pronađe najbliža česma sa pijaćom vodom u Beču.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava