Mamografija: Pregled za ranu dijagnostiku raka dojke

10. jan 2014 u 09:32

1. januara 2014. godine otpočeo je novi besplatan program za ranu dijagnostiku raka dojke pod nazivom „Rano prepoznati“ („früh erkennen“) koji će dovesti do još većeg kvaliteta ranog prepoznavanja ove bolesti u Austriji, gde godišnje oboli 4.600 žena. Nažalost u 1.500 slučajeva ova bolest ima smrtni ishod.

Ciljna grupa novog programa su žena između 45 i 69 godina jer je rizik u ovoj starosnoj dobi najveći, a samo 35 odsto njih koristi mamografiju kao sredstvo za ranu dijagnostiku. Glavni ciljevi programa su smanjenje broja obolelih žena sa smrtnim ishodom, lakša podnošljivost terapije, veće šanse za izlečenje kao i sigurnost kvalitetnog pregleda.

Pozivnica
Sve žene, zdravstveno osigurane u Austriji, dobiće poštom pozivno pismo da izvrše pregled odnosno mamografiju, svake druge godine. Ova pozivnica ujedno je i uput (Überweisung) za mamografiju kod posebnih radiologa koji učestvuju u ovom programu. Ovaj pregled zameniće dosadašnji preventivni pregled “Vorsorgeuntersuchung”, a bez obzira na novi program, žene koje posumnjaju u svoje zdravstveno stanje mogu i nadalje zatražiti uput za preventivni pregled.

Šta sve sadrži pregled „Rano prepoznati“
• Mamografija: rendgenski snimak pod posebnim standardima kvaliteta
• dupla dijagnostika: dva različita radiologa će pregledati rendgenski snimak nezavisno
• ultrazvuk: ukoliko je neophodno biće izvršen i ultrazvučni pregled
• ako su rezultati pregleda neobični, pacijentkinja će imati još dodatnih pregleda. Ukoliko je rezultat raka dojke pozitivan, otpočinje terapija.

Sve žene između 40 i 44 godina i 70 i 75 godina starosti bez zdravstvenog osiguranja takođe mogu učestvovati u ovom programu.

Više informacija o projektu sajtu „früh erkennen“  ili na servis-telefonu 0800 500 181 (od ponedeljka do petka 08:00 h – 18:00 h).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava