Austrija: Lockdown produžen do 18. aprila

06.04.2021

Austrijska vlada je najavila produženje "zatvaranja" Beča, Donje Austrije i Burgenlanda suočena sa visokim nivoom zaraze koronavirusom, ali računa na široko ponovno otvaranje zemlje u maju.

(c) pixabay

Guverneri Beča, Donje Austrije i Burgenlanda saglasili su se odlukom austrijske vlade  da se trenutni Lockdown, koji je trebao da traje do 11. aprila, produži  do 18. aprila kako bi se ublažio pritisak na bolnice, objavio je kancelar Sebastijan Kurc. Druge austrijske pokrajine  manje su pogođene pandemijom, tako da su izuzete od najnovijih  mera.

Kao što je bio slučaj i u tri prethodna  „zatvaranja“, moguće je izaći u kupovinu najvažnijih životnih potrepština , odlaska na posao,  šetnje, sporta i iz hitnih razloga.Trgovine su zatvorene od početka aprila, kao i sve kulturne institucije i restorani, kao i saloni za uslućnu delatnost.

Učenici u Austriji posle uskršnjih praznika nastavljaju nastavu na daljinu tj. onlajn. i škole u ​​kojima će se časovi održavati na daljinu.

Kancelar Kurrc je izrazio nadu da će se do kraja aprila osetiti  pozitivan efekat vakcinacije, kada će više od 1,2 miliona stanovnika dobiti najmanje jednu dozu, ili 14 odsto stanovništva.

Takođe je ukazao da su razgovori sa Rusijom o skorom dobijanju milion doza vakcine „Sputnjik V“ „u završnoj fazi“, i to ne isključujući njenu upotrebu i pre no što je odobri Evropska agencija za lekove (EMA).

„Ako sve bude u redu i kada vreme otopli, „nadamo se da ćemo u maju moći da pokrenemo mere za otvaranje“, dodao je Kurc o kulturi, sportu, turizmu i ugostiteljstvu.

Vicekancelar Werner Kogler je rekao kako je „realistično“ očekivati otvaranje javnog života u Austriji u maju.

 

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig je apelovao na poštovanje svih mera jer su bolnice prepune i da odeljenja intenzivne nege ne trebaju samo pacijenti zaraženi od koronavirusa, već i bolesnici koji imaju druge zdravstvene probleme. Trenutno, oko 20 odsto pacijenata na normalnim odeljenjima u bečkim bolnicama dolazi iz drugih pokrajina.

 

Od pojave pandemije, u Austriji koja ima 8,9 miliona stanovnika, zabeleženo je više od 9.500 smrtnih slučajeva od kovida-19.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava