Novčana kazna od 120 evra za staru vinjetu 2020 od 1. februara

28.01.2021

Vinjeta za austrijske autoputeve za prošlu godinu uskoro ističe i vozači za svoja vozila ispod 3,5 tone su u obavezi da nabave novu.

Foto ©ASFiNAG

Korišćenje autoputeva i brzih puteva (uključujući gradske zaobilaznice) u Austriji podležu naplati na sledeći način: kupovinom vinjete koja se nalepi na staklo (šoferšajbnu) ili u elektronskoj formi.  Ova zakonska obaveza  u Austriji važi za sva vozila ispod 3,5 tone, što znači i za motore.

Godišnja vinjeta za autoput 2020. godine više neće važiti od kraja januara. Od 1. februara dozvoljena je samo nova verzija vinjete (nalepnice) u jabuka zelene boje  ili digitalna vinjeta 2021. Izgovori ili neznanje neće zaštiti vozače i čeka ih novčana kazna od 120 evra, ili 65 evra za za motore, ukoliko ne budu imali novu vinjetu. Ako se ne plati zamena putarine, u upravnom krivičnom postupku moguće je do 3.000 evra.

Ako se vinjeta ne plati na licu mesta, sledi prijava kod policije. Kazne u tom okviru iznose od 300 do 3.000 eura.

Često se dešava da vozači vrše manipulaciju na vinjeti i u tom slučaju očekuje ih kazna do 240 evra .

Kao zaštita od falsifikovanja na vinjeti se obavezno nalazi srebrni hologram sa grbom Austrije i oznakom za autoput. Detaljnije informacije o novoj vinjeti možete naći na zvaničnoj Internet stranici “ASFINAG”-a.

Kada kupite digitalnu godišnju vinjetu putem onlajn  prodavnice, pretplatnička usluga se može aktivirati sa samo nekoliko klikova. To znači i da se važnost  godišnje vinjete može automatski produžiti sledeće godine.
Digitalne vinjete dostupne su i na prodajnim automatima ASFINAG-a. Digitalne vinjete koje se kupuju kod prodajnih partnera, kao što su ÖAMTC, ARBO, trafike  i pojedine  benzinske pumpe, takođe odmah važe.

 

 

Nova vinjeta za 2021. godinu je jabuka zelene boje i malo skuplja nego do sad.

(c) Asfinag

Cena nove vinjete varira u zavisnosti od toga za koje vozilo se kupuje i za koji vremenski period.

Nove tarife 2020 za motorcikle
10-dnevna vinjeta: 5,50 EUR
Dvomesečna vinjeta: 13,90 EUR
Godišnja vinjeta: 36,70 EUR

Nove tarife 2021. za automobile
10-dnevna vinjeta: 9,50 EUR
Dvomesečna vinjeta: 27,80 EUR
Godišnja vinjeta: 92,50 EUR

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava