Austrija: Zbog porasta broja zaraženih od ponedeljka nove mere

17.09.2020

Austrijska vlada je u četvrtak 17. septembra  na konferenciji za medije objavila da se zbog porasta broja zaraženih korona virusom uvode nove mere.

Foto: Printscreen Facebook Sebastian Kurz

Na konferenciji za štampu, u četvrtak,  javnosti su se obratili austrijski kancelar Sebastian Kurc, vicekancelar Werner Kogler, ministar zdravstva Rudolf Anschober i ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer.

“Socijalni kontakti se moraju smanjiti na minimum. Iz tog razloga uvodimo nove mere koje se odnose na nekoliko oblasti”, rekao je Kurc na početku izlaganja i dodao da su nove mere neophodne kako bi se stabilizovala pandemija u Austriji, ali i sprečio novi “lockdown” tj. zatvaranje.

“Ustanovili smo da do zaraze najčešće dolazi u zatvorenom prostoru,  u privatnom kontaktu,  i na privatnim okupljanjima. Zbog toga je vlada odlučila da uvede tri nove mere koje će početi da se primenjuju u ponedeljak od ponoći”, najavio je kancelar.

Od ponedeljka 21. septembra od ponoći važe pojačane mere u tri oblasti:

-Smanjenje socijalnih kontakata u zatvorenom prostoru, i okupljanja koja se događaju u zatvorenom prostoru, ograničavaju se na maksimalno 10 osoba. Događaji na otvorenom prostoru ograničavaju se na prisustvo do 100  osoba. Iz ove odluke izuzete su sahrane i verski događaji i protesti.

Što se tiče velikih i profesionalnih manifestacija, broj ostaje nepromenjen i dozvoljeno je do 1.500 osoba u zatvorenom prostoru i 3.000 osoba na otvorenom.

 

U gastronomskim objektima se mora nositi maska sve vreme, osim za stolom, za kojim sme da sedi najviše 10 osoba. Konzumacija hrane i pića moguća je samo prilikom sedenja za stolom, tako da služenje hrane ili pića za šankovima više nije dozvoljeno.

Radno vreme ugostiteljskih objekata od ponedeljka je ograničeno do 01:00 posle ponoći, takođe kada je reč o privatnim i zatvorenim zabavama. Policija će kontrolisati poštovanje mera i ograničenja radnog vremena. Za nepoštovanje mera ugostiteljski objekti biće novčano kažnjeni sa  do 1.450 evra.

Zbog teške situacije u gastronomiji i hotelijerstvu odlučeno je da se umanjeni PDV produži na godinu dana, tako da će važiti i u 2021. godini.

 

Zaštitne maske se obavezno moraju nositi i na pijacama čak i na otvorenom, kao i na  sajmovima. Na bečkim pijacama obavezno nošenje maski važi od subote 19. septembra 2020. godine.

Ostaje na snazi obavezno nošenje zaštitnih maski u javnom prevozu, bolnicama i apotekama, prodavnicama, salonima i radnjama uslužne delatnosti, u crkvama, kao i na svim mestima gde je veća koncentracija ljudi.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober izjavio je da je porast zaraženih od korana virusa zabrinjavajući, kao i broj onih koji su hospitalizovani.

Ovih dana je broj obolelih u bolnicama četiri puta veći, a na intezivnoj nezi broj pacijenata je porastao za tri puta.

I Kurc i Anšober su apelovali na građane da budu razumni i da i ovog puta pokažu samodisciplinu i poštuju mere,  kao što je to bilo u toku prvog talasa u proleće.

“Molimo građane da daju svoj doprinos i podrže mere, jer će na taj način pomoći da se prevaziđe drugi talas”, naglasio je Kurc.

U četvrtak je prijavljeno 780 novih infekcija virusom korone.

Aktuelne izveštaje možete pratiti na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja.

Informacije vezane za Korona virus dostupne su svakodnevno putem telefonske linije 0800-555-621. Svako ko ima sumnju ili  simptome Korona virusa treba da ostane kod kuće i pozove zdravstveni broj 1450.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava