Akcija „Earth Night“: Smanjiti upotrebu svetla tokom noći

07.09.2021

Optimalna upotreba osvetljenja osim što štedi energiju, štiti prirodu i podstiče zdravlje, a akcija „Earth Night“ doprinosi podizanju svesti o ovoj temi.

Foto © www.earth-night.info

Akcija „Earth Night“ pod sloganom „Ugasite svetlo za jednu mračnu noć u godini“ počinje 7. septembra u 22 časa s ciljem da podstakne na razmišljanje o svesnoj upotrebi svetla kao resursa. Organizacije, kompanije i opštine iz Nemačke, Austrije i Švajcarske koje učestvuju u akciji smanjiće upotrebu svetla tokom čitave noći, a privatna lica su takođe pozvana da svojim učešćem doprinesu podizanju svesti o ovoj temi.

„Noću ima suviše jakog svetla koje gori dugo i nepotrebno. Optimalna upotreba osvetjenja štedi energiju, štiti prirodu i podstiče zdravlje“, izjavila je Manuela Lancinger iz organizacije za zaštitu životne sredine „Umveltberatung“ u Beču.

Jako osvetljenje je pogubno za mnoge životinje. U noćima bez osvetljenja se mogu posmatrati između 3.000 i 4.000 zvezda na nebu, dok se taj broj u osvetljenim gradskim četvrtima smanjuje na 100 zvezda. Tokom noći svetlo ometa životnje u fazi odmora. Mnogi moljci umiru u rasveti ili ostaju noću na osvetljenim zidovima umesto da traže hranu. Procenjuje se da u letnjim mesecima jedna sijalica usmrti 150 insekata tokom jedne noći. Noćno osvetljenje zbunjuje ptice selice koje koriste nebeska tela za navigaciju i one stradaju usled udara u visoke zgrade.

Ljudima je takođe potreban mrak za zdrav san. Ciklus smene dana i noći reguliše čovekov biološki ritam. Prekomerno, veštačko svetlo je ometajući faktor i prouzrokuje redukovanu proizvodnju melatonina u mozgu koji pozitivno utiče na smanjenje stresa. To može dovesti do poremećaja sna i drugih zdravstvenih posledica.

Samnjenje trajanja i intenziteta osvetljenja, upotreba detektora pokreta i vremenskih prekidača za svetlo, nisko postavljanje osvetljenja i upotreba led lampi sa belim tonovima bez ultraljubičastih komponenti su neke od mogućnosti za redukovanje veštačkog osvetljenja.

 

Sat za našu planetu” (Earth Hour)

Jedna druga akcija, inače najveća međunarodna dobrovoljna akcija sa sličnom temom – “Sat za našu planetu” (Earth Hour), održava se svake godine u martu i tada se simbolično gasi rasveta na jedan sat u više od 7.000 gradova sveta, naravno, i u Beču.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava