Krzna na božičnim pijacama bez deklaracije

18.12.2019

Pufnicom od krzna je omiljeni modni detalj na zimskim kapama, ali u najvećem broju slučajeva su bez deklaracije da je reč o delovima životinjskog porekla.

(c)VIER-PFOTEN

Aktuelni zakon nalaže da odevni predmeti koji sadrže delove životinjskog porekla budu i označeni na odgovarajući način. To se pre svega odnosi na razne proizvode od krzna, što mora biti jasno deklarisano ili na samom predmetu, ili na pratećoj dokumentaciji.

Da to proizvođači ne poštuju uvek, pokazuje i nedavna kontrola na božićnim vašarima u pet austrijskih gradova: Beču, Gracu, Lincu i Salzburg-u. Istraživanje su sproveli Radnička komora Gornje Austrije odeljak za zaštitu potrošača i organizacija za zaštitu životinja “Vier Pfoten”.

 

Pufnice od krzna

Na božićnim pijacama se često mogu naći kape, privesci za ključeve ili rukavice sa pufnicom od krzna, ali u najvećem broju slučajeva bez deklaracije da je reč o delovima životinjskog porekla.

Osim toga, u Beču je od oktobra 2018. godine čak i zabranjena prodaja krzna na pijacama, vašarima i sličnim prodajnim mestima.

Kupcu nije ni malo lako da napravi razliku između pravog krzna i onog od veštačkog materijala koje deluje kao da je pravo krzno, a oznaka „100% akril“ se odnosi samo na kapu, ali ne i na pufnicu.

Pored toga, tri proizvoda su sadržavala toksine, takozvani Nonylphenolethoxylat. Prilikom ispitivanja u laboratoriji u jednoj pufnici  je takođe pronađena veoma visoka koncentracija Formaldehyda. Granica koja će se primenjivati od naredne godine premašena je za više od dva i po puta, pokazala je analiza.

 

Zakon o dobrobiti životinja

Industrijsko gajenje životinja krznašica nije moguće sprovoditi na human način. Imajući u vidu ovu činjenicu kao i rastuću zabrinutost javnosti za dobrobit krznašica i etiku proizvodnje neesencijalnih luksuznih proizvoda, poslednjih godina je počela da se menja u ovoj oblasti.

Veliki broj država članica EU ukinule su industriju krzna, u potpunosti (Austrija, Velika Britanija) ili sa propisanim periodom u kome postojeće farme treba da se preusmere na druge vidove proizvodnje (Holandija, Slovenija, Belgija, Estonija, Hrvatska).

Idući u korak s propisima Evropske unije o dobrobiti životinja, i u Srbiji će  biti uvedena etika u biznisu, što znači da više neće biti dozvoljeno gajenje i ubijanje životinja isključivo radi krzna i kože.

Pošto zečevi ne spadaju u krznašice, vlasnici farmi kunića ne treba da strepe jer se zabrana odnosi samo na farme životinja koje se gaje i ubijaju isključivo radi krzna i kože, a ne zbog mesa.

Inače,  modna kuća „Prada“ je saopštila da će prestati da upotrebljajva krzno od sezone proleće-leto 2020. godine, dok je britanski „Selfridžis“ najavio da će zabraniti prodaju egzotične životinjske kože od februara naredne godine.

 

U Kaliforniji više nećete moći da kupite bundu

Kalifornija je postala prva američka država koja je donela zakon po kome će do 2023. godine biti zabranjena proizvodnja i prodaja predmeta od životinjskog krzna.

Izuzetak su polovni proizvodi od krzna, koje indijanska plemena koriste u duhovne ili kulturne svrhe, kao i koža i taksidermija (veština punjenja mrtvih životinja ili prepariranje).

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Beč je drugačiji: Ovce kao „prirodne kosilice“ za zdraviju okolinu

Novi propisi: Vlasnici pasa u Beču moraju da završe Sachkundekurs

Bečki pacovi su nosioci opasnih mikroba

 

Golubovi u Beču: Ko ih hrani plaća kaznu do 50 evra

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava