Svi gledaju u mladog i perspektivnog Sebastijana Kurca

22.10.2013

Mladi austrijski državni sekretar za integracije Sebastijan Kurc, polako, ali sigurno, ulazi u sam vrh austrijske politike.

Jedno od imena koje se nakon izbora u Austriji najčešće pominje je Sebastijan Kurc. Još uvek akturelni državni sekretar za integraciju je pojedinačni pobednik izbora nakon što je osvojio najveći broj direktnih glasova (Vorzugsstimmen). Sa osvojenih 35.700 direktnih glasova, leđa mu gledaju iskusne političke veličine kao što su Štrahe, Špindeleger, Glašvinig i Fajman.

Mediji vole dobru priču, a priča u kojoj ljepuškasti i pametni momak od 27 godina, kojeg nikada ne možete videti da nosi kravatu, dobija najveći broj glasova je istinski, dobra. Ne čudi onda to što se austrijski mediji utrkivaju koje će mu ministarsko mesto dati u novoj Vladi. Pominje se i tzv. „super-ministarstvo“ kao što je Ministarstvo vanjskih poslova. Pominje se i vodeća funkcija u njegovoj partiji ÖVP-u.

 Pre oko mesec dana održan je „Sajam migranstskih medija“, na kojem se, između ostalih, predstavio i naš novi portal, dijaspora.tv. Gospodin Kurc je bio na otvaranju Sajma, u društvu kolega iz visoke politike, i držao je govor. Međutim, nakon ceremonije otvaranja, on je nestao. Sa „migrantskim“ medijima su se družile bečka ministarka za integraciju i ženska pitanja Sandra Frauenberger, poslanica Zelenih Alev Korun i predsjednica Privredne komore Beča Brigite Jank, koja je Kurcova stranačka koleginica. One su odvojile dobar deo svog vremena (iako je predizborna kampanja bila u punom jeku) da bi porazgovarale sa predstavnicima medija. Zbog čega je Kurc ignorisao medije upravo one grupe koja pripada njegovom resursu, nama je ostala tajna.

Što se tiče integracija, tu je definitivno zabeležen uspeh. Sve više ljudi sa migracionim poreklom oseća Austriju svojom zemljom, što je veoma pozitivan trend. Međutim, postavlja se pitanje koliko je tom stanju mogao da doprinese Sebastijan Kurc u ove dve i po godine koliko je na funkciji?

Uopšte nije slučajno zbog čega je njemu poveren resor integracija. Mesto državnog sekretara za integracije je mladom Kurcu obezbedilo medijsku pažnju i odgovornu funkciju na kojoj može da stiče iskustvo. Ukoliko postigne uspeh u tom resoru, dobro je, a ukoliko ne uspe, opet nije loše. Integracije su komplikovan proces sa kojim austrijska (i evropska) politika već decenijama imaju probleme. Ko bi mogao da kritikuje neiskusnog Sebastijana Kurca ako ne uspe da poboljša u tom sektoru? Dakle, integracije su sektor u kojem nije očekivano da se napravi veliki pomak, ali se ne može napraviti ni veliko nazadovanje, a funkcija je funkcija i sigurno donosi publicitet.

Narodna stranka Austrije (ÖVP) ima projekat za budućnost i taj projekat se zove Sebastijan Kurc. Za sada se taj projekat razvija daleko bolje nego što je čak i sam ÖVP planirao!

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava