Austrija: Ponovo visoke temperature i delimično pomračenje meseca

14.07.2019

Beč će ponovi biti topao grad jer se porast temperature, prema rečima stručnjaka iz austrijskog kontrolnog centra, očekuje već od utorka. U noći između utorka i srede Bečlije će moći da vide i pomračenje meseca.

(c) pixabay

Kiša, obilne padavine, grmljavina i vetar sa kojima smo morali da se suočimo protekle nedelje i koji su nam pokvarili letnju sunčanu idilu, tokom narednih dana biće  zamenjeni lepšim vremenom.

U poslednja tri  dana Austrija je bila pogođena jakim olijama, a na nebu je izbrojano oko 21.000 munja. Najviše su bile pogođene Štajerska, Gornja Austrija i Vorarlberg.

U nekim delovima Austrije se i danas očekuju lokalne oluje i malo hladnije letnje vreme, ali nema više opasnosti od vremenskih nepogoda.

Sudeći prema prognozama, hladan talas odlazi i  očekuje nas potpuni vremenski obrt, te ćemo iz kišnih čizama moći da uskočimo u papuče i sandale.

Dakle, pred nama je sunčan i izuzetno topao deo jula sa prilično visokim temperaturama, jer se u narednim danima očekuje da  živa u teromometru dođe i do 36 podeoka.

 

Beč: Nova nedelja i visoke temperature se vraćaju

Sa novom nedeljom, ne samo da će češće biti sunčano, nego će se temperatura podići za koji stepen. U ponedjeljak se očekuju temperature nešto ispod proseka za ovo doba godine, od 19 do 26 stepeni, a  u sredu između 21 i 29 stupnjeva.  U petak, po prvi put od 7. jula, ponovo će se pojaviti oznaka od 30 stepeni, pa čak  i do 36 stepeni.

 

Utorak: Delimično pomračenje Meseca

Ova nedelja će  biti uzbudljiva za ljubitelje astronomije jer se u noći između utorka i srede u Austriji  može videti delimično pomračenje Meseca.

Sve će početi da se dešava  kad Mesec ulazi u delimičnu senku Zemlje u 20:43, zatim, između 22:01 i 00:59 kada će početi delimično pomračenje. Maksimalno zatamnjenje Meseca se dešava u 23:30, a pomračenje Meseca se konačno završava u 02:17 časova.

U Beču treba uzeti u obzir sledeća vremena, a za ostala mesta odstupanja mogu biti samo nekoliko minuta.

(c) pixabay

Šanse za posmatranje su odlične u celoj zemlji, jer se očekuje da će noć biti zvezdana, sa malim zamagljenjem.

U objašnjenju se navodi da Sunce, nama najbliža zvezda, obasjava sve svoje hladne pratioce, pa zato oni imaju senke i polusenke iza sebe. Posmatrač Sunca iz polusenke vidi samo deo Sunca. Sa njegovim približavanjem senci vidljivi deo Sunčeve površine je sve manji, da bi ono iz senke postalo potpuno nevidljivo.

Zemljina senka je duga oko 1,5 milion kilometara. Kada Mesec u svom kretanju oko Zemlje uđe u njenu polusenku, odnosno senku, tada se govori o pomračenjima Meseca polusenkom ili senkom, koja mogu biti delimična ili potpuna (totalna).

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Beč će 2027. godine postati grad sa 2 miliona stanovnika

Umesto šaltera: Nova onlajn platforma u Austriji za obavljanje birokratskih poslova

Zaposleni u Austriji: Novi zakon za jedan neradni dan koji se izabere kao „lični praznik“

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava