Austrija: Onlajn peticija za ukidanje obavezne GIS pretplate

13.03.2018

U februaru je započeta i 8. marta 2018. ozvaničena onlajn peticija za ukidanje GIS pretplate, koju je do sada potpisalo više od 33.000 građana Austrije.

Milioni Evropljana plaćaju  RTV pretplatu za javne TV i radio kuće. Međutim, pretplatnici u Austriji se sve više protive takvom modelu prikupljanja poreza kojim se finansira nacionalna televizija ORF. U februaru 2018. godine je u Austriji  počelo prikupljanje potpisa u vidu peticije za ukidanje GIS pretplate, od koje se najveći deo odvaja za finansiranje ORF-a. Cilj peticije je da se pokaže da je austrijsko stanovništvo, u većini, za ukidanje obaveze plaćanja. Peticija se potpisuje on-lajn i, kako na zvaničnoj stranici navode, cilj peticije je da se čelnici ORF-a uvere da je stanovništvo Austrije protiv pretplate tih TV kanala. Kako se navodi, razlog je da su „austrijski kanali ORF1, ORF2″ u poslednje vreme sporni i da ih veliki broj ljudi ne akceptira kao izvor relevantnih informacija.

Anketa koju je objavio list „Heute“ pokazuje da se oko 70% Austrijanaca slaže s idejom ukidanja obavezne GIS pretplate. U Kurier-ovoj anketi ( izdanje nedeljom) 30% anketiranih građana je da pretplata ostane, a 60% njih se izjasnilo da je protiv.

LINK za potpisivanje peticije 

Od političkih partija u Austriji, koje podržavaju ukidanje GIS pretplate, su Slobodarska stranka (FPÖ) i Neos koji je još krajem  2016. pokrenuo svoju peticiju.

Peticija se od 8. marta 2018. nalazi i na oficijalnoj stranici Ministarstva unutrašnjih poslova.
Potpisivanje peticije će trajati do početka avgusta 2018., a do sada ju je potpisalo preko  33.000 građana Austrije.

 

Zakonski obavezna preplata

U slučaju da u Vašem stanu imate više radio odnosno televizijskih aparata preplatu ipak plaćate samo jednom. Za privatno korišcenje radio-televizijskih prijemnika u stanovima važi sledeće: nezavisno od broja radio-televizijskih prijemnika obavezno je plaćanje preplate samo za jedan prijemnik. Za televizor ili radio u Vašoj vikendici morate platiti još jednom, jer je za to mesto boravka takođe obavezna prijava i preplata za korišćenje radio-televizijskih prijemnika. Za korišćenje radio-televizijskih prijemnika u drugim prostorijama (npr. firme, institucije, preduzeća, itd) važi sledeće: do deset radio odnosno televizijskih aparata na jednom mestu boravka plaća se samo jedna preplata. U slučaju da se na istom mestu koriste više od deset radio odnosno televizijskih prijemnika plaća se za tih narednih deset još jedna preplata.

Opšte informacije

Plaćanje kablovske, satelitske Pay-TV-a, AKM- a ili sličnih preplata ne zamenjuje radio-televizijsku preplatu. Prijem radio-televizijskog signala van zgrada (npr.radio u autu) oslobođen je preplate. Ako ste u lošem socijalnom stanju ili ste invalid može se podneti zahtev za oslobadjanje od preplate. Uslov za to je da ste već PRIJAVILI Vaš radio-televizijski prijemnik.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava