GIS: Zahtevi za ukidanje radio-televizijske pretplate u Austriji još će se razmatrati

08.05.2019

U poslednje vreme su sve glasniji zahtevi da se ukine obavezna GIS pretplata. Prikupljani su i potpisi glasača u Austriji kako bi se izdejstvovalo da se Savezni parlament pozabavi ovim pitanjem, što se i desilo krajem aprila, ali konkretne odluke o ukidanju još uvek nema.

Zakon o obaveznom plaćanju GIS pretplate u Austriji je jasan i glasi da svako ko u svom domaćinstvu ili firmi poseduje aparat koji je u stanju da prima radio i televizijske signale i da ih pretvara u zvuk i sliku obavezan je da plaća odgovarajuću mesečnu pretplatu, Rundfunkgebühren, bez obzira u kom obliku i koliko često koristi tu mogućnost. Radio-televizijski prijemnici (radio, televizor, itd) su svi tehnički uređaji koji služe za neposredan prijem radio-televizijskog signala. Nije bitna konstrukcija aparata, bitno je to, da li je pomoću njega omogućeno korišćenje radio-televizije.

Prikupljen novac na ovaj način se koristi u prvom redu za finansiranje rada austrijskog javnog servisa, ORF-a, ali jedan deo sredstava dobijaju i pokrajine i opštine. Zavisno od tog koliko ostaje pokrajinama i opštinama, visina pretplate varira između € 20,93 u Forarlbergu i € 26,73 u Štajerskoj mesečno.

Osobe sa nižim primanjima, a tu se misli pre svega na one koji primaju socijalnu pomoć (Mindestsicherung) ili dobijaju dodatak uz nisku penziju (Ausgleichszulage), imaju mogućnost da zatraže oslobađanje od plaćanja GIS pretplate.

Istovremeno oni mogu da zatraže i oslobađanje dela troškova telefoniranja i posebne takse za ekološku struju koja se obračunava kroz račun za utrošenu električnu energije. Zahtevi se podnose instituciji GIS koja je zadužena za prikupljanje pretplate.

 

Zahtevi za ukidanje pretplate

U poslednje vreme su sve glasniji zahtevi da se ukine obavezna GIS pretplata. Prikupljani su i potpisi glasača u Austriji kako bi se izdejstvovalo da se Savezni parlament pozabavi ovim pitanjem, što se i desilo krajem aprila, ali konkretne odluke još uvek nema.

Inače ova inicijativa peticija za ukidanje GIS pretplate, koju je potpisalo 320.264 osoba sa pravom glasa, sadržala je u prvom redu zahtev da pretplatu za ORF plaćaju samo oni koji taj program zaista i gledaju. To mišljenje dele i mnogi naši zemljaci koji kažu – “pa zašto da plaćam ORF kad ga uopšte i ne gledam?”

Zapravo, veliki broj naših  ljudi gleda domaće programe. Na primer, postoji usluga Telekom Srbija grupe – GO4YU i TV platforma GO4TV.

Argument protiv pretplate je i činjenica da ima mnogo privatnih radio i televizijskih stanica koje se finansiraju iz reklama, dok zagovornici pretplate smatraju da ORF, kao javni servis, ima posebno mesto u društvu i da je dužan da proizvodi programe i sadržaje od šireg društvenog značaja, a bez komercijalnog karaktera.

Od 28 zemalja članica Evropske unije pretplata postoji u 13 zemalja, u 14 zemalja troškovi se pokrivaju iz državnog  budžeta, a samo na Malti javni servis se finansira iz prihoda od reklama.

Predviđeno je da se austrijski Parlament ponovo pozabavi ovim pitanjem  tj. da li će se u budućnosti plaćati GIS pretplata.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Kraći rok za raskidanje telefonskih ugovora

Novo: Kraći rok za raskidanje telefonskih ugovora

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava