Beč poklonio vozilo vatrogasnoj službi Žagubica u istočnoj Srbiji

29.08.2019

Beč pomaže Srbiji: Danas je izvršena primopredaja vatrogasnog vozila koje je Grad Beč poklonio vatrogasnom društvu opštine Žagubica.

Übergabe Feuerwehrauto an Feuwerwehr Zagubica/Serbien: Komandir Radiša Simeonovic, Peter Hanke i Gerald Hillinger

Danas je u Beču izvršena primopredaja vatrogasnog vozila koje je Grad Beč poklonio vatrogasnom društvu opštine Žagubica.

Peter Hanke, član gradskog veća Beča zadužen za privredu i finansije i Gerald Hilinger, šef za vanredne situacije specijalnih vatrogasnih jedinica su u ime Grada Beča predali vatrogasno vozilo, a njega je preuzeo Radiša Simeonović, komandir Vatrogasne jedinice opštine Žagubica.

Donacija grada Beča je veoma značajna za Vatrogasnu službu Žagubica koja upravlja čitavim istoimenim okrugom sa 12.000 stanovnika i koji je često pogođen poplavama.

 

Beč i Beograd: Dugogodišnja saradnja

Ovo je jedna u nizu aktivnosti dugogodišnje saradnje između dva grada, Beča i Beograda, a ujedno i najava za predstojeću posetu Petera Hankea Beogradu.

Posle predaje vatrogasnog vozila, koja je izvršena ispred vatrogasne jedinice “Am Hof” u centru Beča,  Peter Hanke putuje u Beograd, gde će se sutra sastati s gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem.

„Politička i privredna saradnja između Austrije i Srbije predstavlja okosnicu saradnje Istoka i Zapada i veoma je važna za Beč. Austrija je jedan od najvećih investitora u Srbiji, a poslednjih decenija je veliki broj građana Srbije svoj dom pronašao u Beču. Zbog toga mi je velika čast što se saradnja naše dve zemlje produbljuje i što se naša poseta Beogradu baš na ovaj način najavljuje“, izjavio je Hanke.

Nedavno je Srbiji od strane Grada Beča uručeno još jedno vozilo za hitne intervencije. Naime, selo Jabukovac u opštini Negotin, dobilo je od Beča vozilo hitne pomoći, a primopredaji su prisustvovali gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig i ambasador Srbije u Austriji, Nebojša Rodić.

Ovo nije prvi put da Grad Beč pomaže Srbiji, već on to čini godinama unazad.

Povodom nezapamćenih poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini, u maju 2014. godine, Grad Beč je uputio novčanu donaciju u iznosu od 400 hiljada evra za hitnu pomoć i  saniranje posledica od poplava.

Beč će poklonio i po jedno vatrogasno vozilo i po dva komunalna vozila za smeće srpskim gradovima Svilajnac, Paraćin i Kladovo. 

Susret Beograda i Beča

Peter Hanke će se u okviru posete Beogradu 29. i 30. avgusta 2019. godine  sastati sa gradonačelnikom Beograda, Zoranom Radojičićem, kao i sa zamenikom gradonačelnika, Goranom Vesićem.

U petak će prisustvovati konferenciji „Susret Beograda i Beča“ na kojoj će biti predstavljen rad Privredne agencije Beča. 

Posle konferencije Peter Hanke će posetiti Naučno-tehnološki park u Beogradu.

Peter Hanke je član Vlade Pokrajine Beč i Gradskog senata, gradski ministar (SPÖ) za finansije, privredu, digitalizaciju i internacionalne odnose. Više o njegovim nadležnostima pročitajte na zvaničnoj internet stranici – Grad Beč. 

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig predstavio nove ministre

Grad Beč pomaže malim preduzećima sa 3,8 miliona evra

Beč po 10 put grad sa najboljim kvalitetom života na svetu

Dijaspora u fokusu: Zapadni Balkan i direktne investicije dijaspore

Srbija na Međunarodnom sajmu „Ferien“ u Beču

Beč i Beograd: Manifestacija „Dani Beča“ od 6. do 8. novembra u Beogradu

Beč: Uspešna poseta Aleksandra Vučića

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava