Beč: Rashlađivanje i daljinsko hlađenje na ekološko prihvatljiv način

27.06.2019

Beč je pogodio toplotni talas sa visokim temperaturama, a  gradska uprava se  trudi da, na brojne  načine, stanovništvu olakša vrelinu u gradu.

(c) pixabay

Glavni grad Austrije se posljednjih nekoliko godina bori sa neuobičajeno visokim letnjim temperaturama i zbog klimatskih promena ima znatno više vrućih dana sa temperaturom iznad 30 stepeni.

Uz mnogobrojne mere za hlađenje unutrašnjih gradskih površina, primenjuje se ekološki prihvatljiva klimatizacija. Stručnjaci predviđaju da će za oko 20 godina biti potrebno isto toliko energije za hlađenje kao i za grejanje.

Bečko preduzeće za snabdevanje energijom “Wien Energie” od 2007. godine koristi daljinsko hlađenje i masovno povećava kapacitet hlađenja, sa godišnjom stopom rasta od 10 do 15 odsto. Korišćenjem otpadne toplote za pogon rashladnika “uštedi” se oko 50% ugljen-dioksida (CO2) u odnosu na konvencionalne sisteme klimatizacije.

 

U Beču trenutno postoji 16 postrojenja za daljinsko hlađenje

“Wien Energie” snabdeva potrošače širom grada preko mreže daljinskog hlađenja dužine više od 12 kilometara, sa ukupnim rashladnim kapacitetom od oko 130 megavata (MW). To odgovara kapacitetu hlađenja oko 1,3 miliona frižidera i površini od preko 2.500.000 m² klimatizovanog poslovnog prostora ili 250 fudbalskih igrališta.

“Trenutno snadevamo velike korisnike kao što su bolnice, Univerzitet u Beču i pojedine hotele. Međutim, naporno radimo kako bismo u budućnosti mogli da novu tehnologiju ponudimo  i privatnim korisnicima. U narednih pet godina uložićemo oko 65 miliona eura za proširenje daljinskog hlađenja”, rekao je direktor preduzeća “Wien Energie”, Michael Strebl.

Bečki gradski parkovi sade prirodne klima uređaje

Austrijsku prestonicu je ovih dana , kao i ostale evropske gradove, pogodio toplotni talas sa visokim temperaturama, a  Grad Beč se  trudi da, na brojne  načine, stanovništvu olakša vrelinu u gradu.

Na ulicama Beča je postavljeno 1.00o javnih česmi  česmi  s pitkom vodom za građane i turiste, a ove nedelje su iz Grada Beča najavili nove mere u borbi protiv klimatskih promena.

Visoke temperature i tropske noći  predstavljaju veliki problem i bečkim vrtlarima koji već godinama sarađuju s kolegama iz inostranstva,  kako bi pronašli rešenja za uticaj klimatskih promena na biljke u gradskim vrtovima i parkovima.

Iz ove saradnje je nastala ideja da se na gradska područja zasadi kombinacija višegodišnjih biljaka znanih kao perene (na latinskom perennis) ili trajnice. To su zeljaste biljke s prekrasnim cvećem koje nakon sadnje više nije potrebno ponovno presađivati, i žive od 3 do 30 godina. Ova vrsta biljaka zbog strukture lista gubi vrlo malo vode te dobro podnosi sušu i vrućinu što znači da za njeno održavanja nisu potrebne velike količine vode.

Dodatna prednost je i to što trajnice brzo rastu i u zavisnosti od godišnjeg doba menjaju svoju boju, čime unose kontrast u dominantno zelenilo ostalih biljaka. Kako cvetovi trajnica variraju po boji, obliku, veličini i formi, moguće ih je kombinovati na razne načine.

U budućnosti Bečko gradsko zelenilo želi da zasadi još više trajnica,  jer upravo ove biljke zajedno s drugim vrstama otpornim na vrućinu i suše, pomažu u snižavanju temperature gradskih površina i tako deluju kao prirodni klima uređaj grada.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Beč pun zelenila: Više od polovine grada zauzimaju zelene površine

 

Beč po 10 put grad sa najboljim kvalitetom života na svetu

 

Beč je drugačiji: Ovce kao „prirodne kosilice“ za zdraviju okolinu

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava