Beč pun zelenila: Više od polovine grada zauzimaju zelene površine

20.06.2019

Beč zauzima prvo mesto među svim velikim gradovima u Evropi po zelenilu jer je više od polovine gradske površine pokriveno biljnim svetom.

(c) pixabay.com

Stanovnici Beča mogu zaista da budu ponosni grad u kome žive. Vrlo često pristigne vest  da je Beč vodeći, ili jedan od vodećih gradova u Evropi ili svetu u nekoj oblasti života. Najnovije analize govore čak 53% gradske teritorije su zelene površine, a da po ovom kriterijumu zauzima prvo mesto među svim velikim gradovima u Evropi.

Beč je dinamičan grad koji je u stalnom porastu, a u poslednjih deset godina porast broja stanovnika odgovara otprilike broju stanovnika Graca. Ipak, gradskim vlastima je pošlo za rukom da se zelene površine ne samo zadrže na prethodnom nivou, nego čak i da ih povećaju sa 51 na 53 odsto.

(c) pixabay.com

Beč je i po drugom jednom kriterijumu među najboljima od velikih gradova u Evropi – po stepenu izgrađene infrastrukture, gde spadaju stambeni blokovi, preduzeća, ulice, putevi i slično, zapravo sve ono što je na neki način popločano, betonirano  ili asfaltirano. Procenat te površine u Beču iznosi 27,8% u poređenju sa, recimo 33% u Berlinu, 37% u Minhenu ili 40% u Milanu.

Jedan od razloga za ovakav pozitivan razvoj je činjenica da se nova stambena naselja ne grade direktno na zelenim površinama, već se za to uglavnom koriste već postojeće izgrađene infrastrukture, kao što su stara fabrička postrojenja ili delovi infrastrukture železnica, a to su u Beču, recimo, Nordbahnhof i Nordwestbahnhof, ili pak četvrt  Sonnwendviertel pored glavne železničke stanice.

Istovremeno Grad Beč konstantno radi na povećanju zelenih površina. U Beču trenutno ima 850 parkova, a narednih godina biće uređeno 13 hektara novih parkova. Tako će, na primer, procenat zelenila na trgu Reumanplatz biti povećan za 13%, u jesen 2019. počinje uređenje 2,8 hektara velikog parka Elinor-Ostrom u naselju Seestadt Nord. Naredne godine počeće radovi na uređenju parka  površine 9,3 hektara na potezu Nordbahnhofgelände sa pravom malom prašumom i urbanim terasama.

Inače,  Evropska unija preporučuje da svaki grad treba da ima između 20 i 25 odsto zelene površine, sve ispod toga znači da njegovi stanovnici nemaju dovoljno čistog vazduha.

Da bi se u centralnim delovima grada smanjila temperatura u letnjim mesecima zbog zagrevanja asfalta, betona i krovova zgrada, grad namerava da ozeleni brojne fasade, njih oko 150 u prvoj fazi. Od velikog značaja su i drveća po ulicama i parkovima. U čitavom gradu ima oko 480.000 drveća, a svake godine se zasadi oko 3.000 novih stabala.

Grad Beč poslednjih decenija održava poznatu akciju “Šuma mladih Bečlija” (“Wald der jungen WienerInnen”) u kojoj se svake godine posadi više hiljada stabala, te Beč svake godine sve više zeleniji grad.

Da li ste znali?

– Da je Beč dom mnogim rojevima pčela i da je gradu postavljeno više od 450 košnica, a neke se nalaze i na krovu skupštine grada Rathaus-u. To potvrđuje činjenicu da je Beč,  sa velikim brojem parkova i livad,a idealan dom za pčele.
Da je  Beč je jedini glavni grad na svetu, u kome, unutar gradske teritorije, postoji i rađa 700 hektara vinograda.
– Da se u novonastalom pametnom bečkom delu grada „Seestadt Aspern“ izgrađuju fudbalska igrališta na 15 metara visine,na krovu javne garaže

Za razliku od drugih milionskih gradova, gde obavezno morate kupovati pijaću vodu, Beč se može pohvaliti sa besplatnom vodom visokog kvaliteta koja u neograničenim količinama teče iz javnih česmi.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Lobau: Bečka džungla i Nacionalni park

 

Restorani u Beču okruženi zelenilom i sa pogledom na park

Bečka izletišta: Javnim gradskim prevozom u prirodu

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava