Beč slavi 150 godina snabdevanja pitkom vodom

10.04.2023

U glavnom gradu Austrije je pre 150 godina postavljena prva vodovodna cev čime je u ovoj metropoli započelo savremeno snabdijevanje vodom. Kroz ovu cev svakodnevno stiže 220 miliona litara izvorske vode.

Foto: Wiener Wasser_ Johannes Zinner.jpg

Za potrebe stanovnika Beča, pitka voda izvire u Alpima u Donjoj Austriji i Štajerskoj na izvorištu koje zauzima veću površinu od grada i nalazi se pod zaštitom. Voda odatle teče direktno do grada, slobodnim padom, bez korištenja pumpi kroz dve vodovodne cevi, što je pojam današnje održivosti i klimatske neutralnosti. Najdalji izvor se nalazi 150 kilometara od grada i u roku od 24 sata voda stiže do bečkih domaćinstava.

Vodovod je svečano otvoren 24. oktobra 1873. godine puštanjem u rad fontane na trgu Schwarzenberg u prisustvu austrougarskog cara Franza Josepha. Snabdevanje svežom vodom je imalo za cilj da spreči bolesti i epidemije specifične za to vreme, kao što je kolera.

Gradske vlasti mnogim svečanostima i događajima tokom cele godine slave kvalitet vode  prestolnice.

Beč je prvi i jedini grad na svetu koji je ustavom zaštitio vodu za piće.

Prema demografskim prognozama u ovom gradu će 2050. godine živeti oko 2,2 miliona ljudi, dok su ekstremne suše sve verovatnije zbog klimatske krize. Stoga se očekuje povećanje ukupne potrošnje vode za oko 15 posto na prosečno 450 miliona litara vode dnevno.

Gradska uprava iz tog razloga uporedo sa skladištenjem većih količina vode planira i godišnje investicije u vodovodnu infrastrukturu. Krajem protekle godine pokrenuto je proširenje jednog od ukupno 31 rezervoara za vodu, dok 2024. godine počinje još jedan mega projekat u Neusiedlu, Donjoj Austriji, gde se već nalazi jedan od najvećih rezervoara za vodu u Evropi. Kada bude završen 2036. godine, tamo će se moći skladištiti do milijardu litara vode, dok će se ukupna zapremina skladišta povećati sa 1,6 na 2 milijarde litara vode.

 

Javne česme u Beču

Grad Beč je jedan od retkih gradova gde pijaća voda visokog kvaliteta, u neograničenim količinama, teče iz javnih česmi. U Beču ima preko 980 javnih česmi iz kojih u periodu od marta do septembra teče poznata bečka izvorska voda. Sve česme su očišćene i uređene i gde god vidite gradsku česmu u Beču možete utoliti žeđ sa „najboljom vodom za piće na svetu“.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

WADI: Prečišćavanje vode uz pomoć solarne energije

More ispira sve tegobe: Lekovita svojstva morske vode

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava