Gigantski džemper kao oltarsko platno u bečkoj katedrali

20.02.2021

Bečka katedrala posetiocima pruža mogućnost da pogledaju neobični eksponat savremene umetnosti - gigantski džemper kao oltarsko platno.

Foto © Erdiözese Wien/ Stephan Schönlaub

U katedrali Svetog Stefana u Beču postavljena je umetnička instalacija u obliku gigantskog džempera koja će moći da se razgleda do katoličkog Uskrsa. Austrijski umetnik Ervin Vurm kreirao je oltarsko platno u formi ogromnog ljubičastog džempera koji se do 3. aprila može videti ispred oltara u bečkoj katedrali.

Starešina katedrale Toni Faber čitao je ispred postavljene instalacije poruku za vreme pandemije: „Obucite se toplo. Moramo još malo izdržati.“ XXL-pulover veličine 80m2 koji pokriva čitav oltar bio je u katedrali izložen prošle godine od početka posta. Zbog pojave virusa i uvođenja prvog lockdown-a doneta je odluka da se kreacija ove godine još jednom prikaže. Tako je posetiocima pružena još jedna mogućnost da pogledaju neobični eksponat savremene umetnosti.

Upitan za nameru njegovog rada, Vurm je ukazao na zaštitni plašt bogorodice u hrišćanskoj ikonografiji: „I džemper nas ogrće, greje i simbol je zaštite i zbrinutosti.“

Gigantski pulover nije jedino delo Vurma koje će do Uskrsa krasiti bečku katedralu. Kao i prethodne godine i sada će biti izložen četiri metra visok termofor sa stopalima. Umetnička kreacija nazvana „Big Mutter“ ove godine je napravljena u narandžastoj umesto u crnoj boji i stajaće na južnoj strani katedrale.

Oltarnik u bečkoj katedrali od 2013. godine kreiraju austrijski umetnici.

Foto © Erdiözese Wien/ Stephan Schönlaub

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava