Bečke bolnice osigurale normalne uslove za trudnice

18.05.2020

Bečke bolnice su zbog korona virusa uz posebne sigurnosne mere za porodilje omogućile da i očevi smeju prisustvovati porođaju.

(c) pixabay

Trudnice u glavnom gradu Austrije i tokom pandemije korona virusa svoju decu mogu roditi pod skroz uobičajenim uslovima. Iako su brojni mediji pisali suprotno,  porodilje  prilikom porođaja ne trebaju nositi zaštitne maske za lice.

Sva odeljenja  za ginekologiju, koja su u sklopu Udruženja zdravstvenih ustanova grada Beča, u potpunosti su operativna. Bečko udruženje bilo je prvo u Austriji koje je za svoje bolnice od početka uspostavilo jedinstvenu proceduru za porođaje u vreme pandemije, pa su one zahvaljujući tome bile dobro pripremljene.

„Žene se prilikom pretporođajnog pregleda, a najkasnije prilikom  dolaska u porodiljsku salu, testiraju na COVID-19“, objašnjava dr. Barbara Maier, upravnica Odeljenja za ginekologiju  u bečkoj bolnici „Wilhelminenspital“. „Ukoliko je test na korona virus negativan, porođaj se odvija po uobičajenoj proceduri.“

Za razliku od porodilje koja ne mora nositi masku u toku porođaja, osoblje bolnice i osoba u pratnji , najčešće otac, moraju nositi masku za lice radi zaštite majke i novorođenčeta.

U slučajevima kada je test na COVID-19 pozitivan, osoblje koje vodi porođaj, ali ne i porodilja u trudovima,  u skladu sa  sigurnosnim preporukama treba nositi predviđenu zaštitnu opremu.

Porodilje za koje se utvrdi da su pozitivne na korona virus rađaju upravo u bolnici „Wilhelminenspital“ jer je tamo uspostavljen odvojen deo, i čiji je tim posebno pripremljen za takve slučajeve.

Ovom se procedurom budućim majkama u Beču obezbeđuje sigurnost i pomaže prevazići  strahove i uzbuđenje koje sa sobom donosi dolazak njihovog deteta na svet.

 

Servis za jednostavnu prijavu porođaja

Od 1. februara 2019. godine trudnice imaju mogućnost da se iz svog stana, preko interneta ili telefonom, prijave za porađaj u Beču i bolnicu u kojoj žele da se porode. Ta mogućnost centralnog prijavljivanja se nudi za Zajednicu bolničkih ustanova grada Beča (Krankenanstaltenverbund), kao i za konfesionalne bolnice Vinzenz Gruppe.
Prvi korak za porođaj u Beču  je da se registruju onlajn ili telefonom. Tom prilikom buduća majka može da navede imena tri bolnice u kojima bi želela da se porođaj odvija.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Porođaj u Beču: Servis za jednostavnu prijavu porođaja onlajn ili telefonom

FamilienApp: Aplikacija za majke sa mnoštvo korisnih informacija

Porođaj u Beču: Grad Beč želi manje porođaja carskim rezom

 

Porodiljsko za očeve: „Tatin mesec“ važi od 1. septembra za sve zaposlene očeve

Aplikacija „Rettung“ koju trebate imati u Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava