Psihijatrija za decu: U Beču otvorena nova klinika za dečju psihijatriju

03.03.2020

Psihijatrija za decu i mlade je veoma važan zdravstveni segment Grada Beča i on stalno proširuje ponudu u vidu novih projekata. Otvorena je nova psihijatrijska bolnica, a do 2030. godine biće ukupno šest klinika za dečju psihijatriju.

© Alexandra Kromus

Svaka četvrta osoba postane barem jednom u životu mentalno bolesna ili doživi mentalnu krizu, a svaki peta osoba u Evropi se oseća mentalno oštećenom. Mentalni poremećaji su u porastu širom sveta, a posebno poremećaji kao što su depresija, anksioznost i alkoholni poremećaji. Što se brže ukaže pomoć stručnjaka, veća je izvesnost izlečenja.

Roditelji, bolje nego iko drugi, znaju svoje dete i znaju šta je uobičajeno ponašanje za njihovo dete. Ukoliko roditelj sumnja da dete ima problem, potrebno je potražiti profesionalnu pomoć. Ponekada je najvažniji upravo taj prvi korak u sticanju sigurnosti o postojanju problema, ali i kako se protiv njega boriti.

U bolnici Hicing otvorena je druga psihijatrijska bolnica za decu i omladinu „Psihosocijalne podrške Beč“, a odeljenje je počelo sa radom krajem 2019. godine. Grad Beč je ovom prilikom pokrenuo pilot projekat gde deca i mladi imaju priliku da u sklopu lečenja mogu i da stanuju u neposrednoj blizini bolnice.

Naime, uz samu kliniku se nalaze četiri stana za decu i mlade o kojima brine udruženje „Oasis Socialis GmbH“, a u martu je planirano proširenje za još jednu stanbenu jedinicu. Nova psihijatrijska bolnica za decu i omladinu  će do kraja 2021. godine imati kapacitet da leči preko 800 pacijenata.

„Planirano je da Beč do 2030. godine ima ukupno šest ovakvih ambulanti“ najavio je bečki koordinator za psihijatriju i bolesti zavisnosti Evald Lohner. Rezultati ovog pilot projekta koji će trajati do kraja 2021. godine,  i stečeno iskustvo biće iskorišteni u radu budućih klinika za dečju psihijatriju u Beču, koje će se izgraditi do 2030. godine.

U Beču postoje dve psihijatrijske klinike za decu i omladinu:

Kinder- und Jugendpsychiatrisches Ambulatorium mit Tagesklinik
Kölblgasse 10, 1030 Wien
Telefon (01) 4000/53480

(NOVA KLINIKA Psihijatrija za decu) Kinder- und Jugendpsychiatrisches Ambulatorium mit Tagesklinik – Extended Soulspace
Wolkersbergenstraße 1 (KH Hietzing), Pavillon 14, Eingang Versorgungsheimplatz, 1130 Wien
Telefon 0676 8118 53343 oder 0676 8118 53344

Nova psihijatrijska bolnica ima inovativan pristup lečenju dece: radno vreme odgovara njihovim školskim obavezama, kućno lečenje koje se odvija uz podršku mobilnog stručnog tima, a mladima koji se bliže punoletstvu na raspolaganju je psihijatar za odrasle.

Na odeljenju je smešteno ukupno 160 pacijenata, a u lečenju se koriste i dva terapijska psa. O pacijentima brine tim od 24 stručnjaka među kojima su psiholozi, ergoterapeuti, negovatelji, socijalni radnici i psihoterapeuti.

Krajem prošle godine,  udruženje „Psihosocijalna podrška Beč“ je započelo kampanju pod heštegom #darüberredenwir (pričamo o tome) sa ciljem da se podigne svest građana o mentalnom zdravlju i da se prestane sa obeležavanjem i nepoštavanjem pojedinaca koji pate od anksioznosti, depresije ili ozbiljnijih stanja.

Udruženje možete kontaktirati putem broja telefona (01) 31330 za  pomoć i savet u hitnim slučajevima.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Lečenje u Beču: Beč dobija 16 novih zdravstvenih centara

Telefonska govornica u Beču koja može da spasi život

 

Kurs za mršavljenje i zdravu ishranu za decu u Beču

Aplikacija „Rettung“ koju trebate imati u Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava