Besplatan ručak u celodnevnom boravku bečkih škola

22.06.2023

Gradske vlasti u Beču su, u vreme rasta cena u mnogim životnim oblastima, uvele dodatne olakšice za školovanje dece i tako će finansijski rasteretili mnoge porodice.

Foto © CDC

Od nove školske godine u septembru oko 50.000 dece u celodnevnim osnovnim školama će koristiti besplatan ručak. Porodice sa dvoje školske dece će tako moći ostvariti uštedu od 2.000 eura na godišnjem nivou. Školarina za ukupno 70 ovakvih škola je ukinuta već 2020. godine. Cilj ovih škola je deci pružiti ne samo prostor za učenje nego i za igru, razgovor, zajednički obrok i socijalizaciju.

Grad Beč ulaže 38 miliona evra za besplatan ručak u celodnevnom boravku u osnovnim škola u 2023. godini, dok su za sledeću godinu planirana ulaganja od preko 44 miliona evra.

Ova mera treba da doprinese finansijskom rasterećenju porodica u vreme rasta cena u mnogim životnim oblastima. Beč je osim toga uveo i paket mera za borbu protiv siromaštva koji predstavlja podizanje osnovice za korisnike besplatnog ručka u predškolskim ustanovama i boravku za učenike, subevncionisanje školskih ekskurzija i kupovine školskog pribora.

„Trenutna inflacija ima veliki uticaj na srednji sloj stanovništva. Posebno je važno da pomognemo zaposlenim roditeljima čija deca pohađaju celodnevne škole. Ova vrsta škole je izuzetno značajna za kompatibilnost porodice i posla i obezbeđuje jednake mogućnosti u obrazovnom sistemu. Svaki cent uložen u obrazovanje je dobitak za decu “, izjavio je Kristof Viderker, zamenik gradonačelnika Beča i član gradskog veća zadužen za obrazovanje.

 

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Letnji kampovi u Beču za čuvanje dece tokom letnjeg raspusta

Beč za decu: Ponude bečkih muzeja za najmlađe

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava