Savetovalište u Beču: Saveti za radno pravo i porodična pitanja na maternjem jeziku

08.07.2019

Savetovalište za strance u Beču, jedna od najstarijih savetodavnih organizacija u Austriji, nudi višejezičke informacije i savetovanje o pravnim pitanjima regulisanja boravka u Austriji i stanju na radnom tržištu, kao i o ostalim pravnim i socijalnim pitanjima.

(c) Votava/PID: Stadtrat Jürgen Czernohorszky besucht das Check In Beratungszentrum für Migratnen und Migrantinnen, und die Frauenberatung am Hohen Markt.

Početak rada Savetovališta za migrante (Beratungszentrum für Migranten und Migrantinnen) datira još  iz 1983.godine. Uz podršku tadašnjeg ministra za socijalna pitanja Alfreda Dallingera, u prostorijama WUK-a počinje savetodavni rad koji najpre sprovodi dvoje zaposlenih.

Danas, više od 40 savetnika i savetnica na 20 jezika u toku godine stoji na usluzi hiljadama klijenata stranog porekla, kojima je potrebna pomoć. Savetovalište za strance ne pruža samo savetodavnu pomoć, već i radi na različitim evropskim inicijativama i projektima usmerenim na podršku migranata u procesu intergacije, u zemljama gde se trajno ili privremeno naseljavaju.

Ovo savetovalište je namenjeno zaposlenim osobama doseljeničkog porekla i članovima njihovih porodica. Specijalizovano je za sva pitanja u vezi sa dodeljivanjem radnih dozvola i prava na osnovu radnog odnosa, a savetovanje je besplatno.

Savetovalište za migrante (Beratungszentrum für Migranten und Migrantinnen) u Beču se nalazi u 1. bečkom okrugu, na adresi Hoher Markt 8/4/2, a kao organizacija obuhvata nekoliko celina, i to:

• Savetovanje vezano za rad i boravak, namenjeno naseljenim migrantima i članovima njihovih porodica, kao i savetovanje namenjeno samo migrantkinjama
• „Perspektive“ – savetovanje u vezi priznavanja stranih kvalifikacija za nove doseljenike i osobe sa priznatim pravom na azil
• Informacioni centar za osobe sa stranim kvalifikacijama iz Beča, Donje Austrije i severnog Burgenlanda .

 Težišta rada savetovališta

Savetovalište za migrantkinje i migrante nudi višejezičke informacije i savetovanje o pravnim pitanjima regulisanja boravka u Austriji i stanju na radnom tržištu, o ostalim pravnim i socijalnim pitanjima, ophođenju s organima vlasti, podržava doseljenike koji imaju problema s nemačkim jezikom prilikom dobijanja radnog mesta i mesta za obuku učenika u privredi.

Kontakt
Savetovalište za migrantkinje i migrante / Beratungszentrum für Migranten und Migrantinnen (nemački, bosanski / hrvatski / srpski)
1., Hoher Markt 8 / ulaz 4 / 2. sprat

Telefon: +43 1 712 56 04-0 (obavezno zakazivanje termina na koji se čeka)
E-Mail: migrant@migrant.at

Savetovalište se telefonom može kontaktirati od ponedeljka do srede, kao i petkom od 9:00 do 17:00 časova, a četvrtkom od 15:00 do 19:00 časova .

Termini za lično savetovanje posle obaveznog zakazivanja telefonom su od ponedeljka do srede, kao i petkom od 9 do 13, a četvrtkom od 15 do 19 sati.
Savetovanje se osim na nemačkom, nudi i na srpskom, bosanskom, hrvatskom, engleskom i ostalim jezicima.

Više informacija na zvaničnoj internet stranici Savetovalište za migrantkinje i migrante / Beratungszentrum für Migranten und Migrantinnen

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Novo u proceduri za dobijanje radne i boravišne dozvole u Austriji

Bečka stambena kartica i novi zakon za stanare

Beč ima i Servis za građanje za sva moguća pitanja i odgovore

Umesto šaltera: Nova onlajn platforma u Austriji za obavljanje birokratskih poslova

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava