Kako do zaposlenja u Austriji? (4. deo) – Postupak podnošenja i dodeljivanja prvog boravišnog naslova

13.12.2017

Gde i kako može da se podnese zahtev za dodeljivanje prvog boravišnog naslova? Šta je potrebno, koliko dugo se čeka, koliki su troškovi?

U ovom tekstu možete da pročitate o formalnim uslovima po pitanju mogućnosti doseljavanja u Austriju, trajanju postupka i troškovima.

Gde državljani trećih država podnose prvi zahtev?

Zahtevi za dodeljivanje prvog boravišnog naslova se u načelu podnose u ambasadi/konzulatu Austrije u inostranstvu (zemlji stanovanja). Ambasade preuzimaju zahteve, proveravaju da li ispunjavaju formalne kriterijume i šalju ih nadležnoj službi za doseljavanje u Austriji.

Pažnja! Ako nedostaju nužni dokumenti ili dokaz o znanju nemačkog na nivou A1 postupak se obustavlja, ukoliko podnosilac ne odgovori na zahtev ambasade da dopuni dokumentaciju. Ako podnosilac dobije boravišni naslov, rešenje o tome mu se dostavlja preko ambasade. Osobe kojima ne treba viza (npr. državljani Srbije ili Bosne i Hercegovine) onda putuju u Austriju da bi lično preuzeli svoju dozvolu. Ako podnosilac to ne učini za najdalje 6 meseci, njegov boravišni naslov prestaje da važi.

Kako državljani trećih država mogu da podnesu zahtev za prvu boravišnu dozvolu u Austriji?

Određene grupe stranaca imaju pravo da prvi zahtev za dozvolu podnesu u Austriji (u Magistratu), zbog čega se to često i dešava. To su u prvom redu članovi porodice austrijskih državljana iz tzv. trećih država (Srbija, BiH itd.) koji su u zemlju ušli legalno (bez vize) i kojima nije isteklo dozvoljeno vreme turističkog boravka (tri meseca tokom pola godine). Druga grupa su deca stranaca rođena u Austriji, ako im roditelj ima važeći boravišni naslov. Roditelji zahtev moraju da podnesu u roku od 6 meseci od rođenja deteta.

U Austriji zahtev mogu da podnesu i državljani trećih zemalja koji kao posebno visoko kvalifikovana radna snaga imaju mogućnost da zatraže RWR-kartu, ali samo tokom dozvoljenog vremena zadržavanja u Austriji (bez vize ili npr. s vizom D za traženje posla).

Posebno je važno naglasiti da zahtev za izdavanje prvog boravišnog naslova podnesen u zemlji ne znači i pravo na ostajanje u Austriji do završetka postupka, odnosno dodeljivanja boravišnog naslova. Ako proces traje duže od dozvoljenog roka zadržavanja, onda podnosilac mora da napusti zemlju i da rešenje o dodeljenoj dozvoli sačeka u svojoj domovini.  Ukoliko neko prekrši to pravilo, njemu se dodeljivanje dozvole odbija i može platiti kaznu i biti proteran iz Austrije.

Za koga je predviđeno podnošenje zahteva samo u Austriji?  

Državljani zemalja-članica EU/EWR-a i Švajcarske i članovi njihovih porodica ne dobijaju boravišne naslove, već takozvanu dokumentaciju, odnosno potvrdu o svom legalnom boravku u Austriji. Zahtev za izdavanje te potvrde može da se postavi tek posle dolaska u zemlju. Ako im, međutim, članovi porodice imaju državljanstvo neke treće zemlje, onda mogu prvo da dođu samo s vizom, ali i bez nje ako nije propisana (primer: Nemac oženjen ženom iz Srbije).

Postupak dodeljivanja i njegovo trajanje

Zahtev za dodeljivanje prvog boravišnog naslova mora se podneti lično. Sam boravišni naslov se mora takođe lično i preuzeti, ako je stranac stariji od 14 godina.  Svrha boravka mora biti jasna. Nije, dakle, dozvoljeno istovremeno podnošenje više zahteva tokom tekućeg postupka (važan izuzetak je postupak za promenu svrhe boravka). Ako je zahtev višeznačan, mora biti odbijen. Ako se, međutim, tokom trajanja postupka dodeljivanja ispostavi da je potrebna druga svrha boravka, organ vlasti mora o tome da obavesti kandidata i da mu pruži priliku da zahtev izmeni.

Organ vlasti prilikom podnošenja zahteva sakuplja sve podatke od značaja za jednoznačnu identifikaciju podnosioca (sliku, potpis, opis spoljnog izgleda, otiske prstiju), a neophodno je da mu se saopšti adresa za dostavu rešenja o dodeljenoj dozvoli. Vrlo je važno da se svaka promena adrese koja nastane tokom postupka dodeljivanja odmah prijavi, kako bi se sprečilo da se postupak obustavi zbog nepoznate adrese podnosioca.

Svaki organ vlasti, pa i ovaj koji odlučuje o boravišnim naslovima, ima najduže 6 meseci vremena da donese rešenje. U slučaju dodeljivanja RWR-karte taj rok iznosi najduže 8 nedelja, ali se u praksi navedeni rokovi redovno prekoračuju i to ne malo. Spajanje porodica traje mnogo duže i to nije retkost.

Otklanjanje nedostataka u postupku

Doseljenicima ne polazi uvek za rukom da odmah pribave sva dokumenta ili da se lično pojave pred nadležnim organom, dakle da se pridržavaju gore navedenih propisa. Na osnovu toga se zahtev odbacuje zbog nedostataka. To se toleriše samo na osnovu obrazloženog zahteva koji je moguće podneti samo dok organ vlasti ne donese rešenje. Takvi nalozi su mogući za maloletna lica bez roditeljske pratnje, radi očuvanja privatnog i porodičnog života na osnovu člana 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima i u slučaju da nabavka dokumenata za kandidata za dozvolu nije moguća, što mora da se dokaže. U svim takvim slučajevima je potrebno dobro savetovanje.

 

Nephodni dokumenti i troškovi

Podnosilac zahteva mora da podnese na uvid važeću putnu ispravu. To je po pravilu pasoš. Vreme važenja pasoša mora da prevazilazi rok trajanja boravišnog naslova. Preporučuje se blagovremena provera trajanja i eventualno produžavanje da zbog takvog previda ne bi došlo do problema!

Upravna taksa za vremenski ograničene boravišne naslove iznosi trenutno 120 evra, a za tzv. trajni boravak (na 5 godina) 170 evra. Prilikom podnošenja zahteva svaka odrasla osoba već mora da plati 80 evra, a za maloletne se plaća 50 evra. Dodatni troškovi nastaju zbog procesa dokazivanja identiteta i unošenja dokumenata.

Za potvrdu o prijavi koja je neophodna za dokumentaciju o legalnom boravku državljana EU plaća se 15 evra savezna taksa, a za boravišne karte članova porodice EWR-državljana i Švajcaraca  56 evra. Za svaki boravišni naslov moraju da se prilože lični dokumenti, dokazi o ispunjavanju preduslova za dodeljivanje, potvrda o nekažnjavanju itd. Dokumenti iz inostranstva moraju postojati i u overenom prevodu na nemački.

U našem prvom tekstu Kako do zaposlenja u Austriji,  u tekstu o opštim preduslovima i o ostalim preduslovima za dodeljivanje prvih boravišnih dozvola već smo vas iscrpno obavestili o svemu što treba da znate kada su u pitanju mogućnosti doseljavanja u Austriju.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Savetovalište u Beču: Saveti za radno pravo i porodična pitanja na maternjem jeziku

 

Plata u Austriji: Žene u proseku rade 72 dana besplatno u toku godine

Austrijsko državljanstvo: Broj “novih” državljana porastao za 12,2 odsto

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava