Proleće u Beču: Prolećne atrakcije u parkovima i na slobodnim površinama

31.03.2019

Proleće u Beču je stiglo, a otvorene površine, parkovi i ostale prolećne atrakcije su došle do izražaja.

(c)pixabay.com

Sve topliji dani su potvrda je proleće konačno stiglo i u Beč. Posle sivila zime, polako ozelenjavaju travnjaci, a na mnogim mestima u gradu, u parkovima i na slobodnim površinama kao u centralnim delovima, tako i na rubovim grada, se pojavljuju prvi vesnici buđenja prirode.

Radnici Gradskog zelenila su posadili 110.000 strukova cveta dan i noć (Stiefmütterchen), a iz 665.000 lukovica, zasađenih još jesenas, već znatiželjno proviruju tamnoljubičasti, beli i roza cvetovi lala.

(c) pixabay

I drvenaste i žbunaste biljke, koje cvetaju i pre nego što olistaju, kao što su zimski jasmin, mirisna bekovina (Duftschneeball) i forsicija već šire svoj opojni prolećni miris gradom.

Da bi se uklonili i poslednji tragovi zime, radnici u nadležnim odeljenjima magistrata u Beču su se raspodelili po gradskim parkovima gde se popravljaju klupe, kontrolišu sprave na dečijim igralištima i pripremaju ostali mobilijar u parkovima za novu sezonu. Inače, Grad Beč ulaže preko jedan milion evra u bezbednost, modernizaciju, kao i izgradnju novih igrališta.

 

Prolećne atrakcije na Cobenzl-u, u baštama Hirschstetten i parku Oberlaa

Sa dolaskom proleća oživljavaju i broje ponude grada Beča namenjenih u prvom redu deci. Gradsko dobro Cobenzl na obroncima Bečke šume je otvoreno svakoga dana od 10:00 do 19:00 časova, a deca mogu tamo da se igraju do mile volje u društvu jagnjića, jarića, pilića, prasića, i naravno uskršnjih zeka.

(c) PID _Walter Skokanitsch

U baštama gradskog zelenila u četvrti Hirschstetten posetioce na površini od 60.000 kvadratnih metara očekuju pravi tepisi cveća, ali i preko jedan kilometar dugački lavirint u zelenom, kao i ribnjak sa procvetalim lokvanjima. A tu su i brojne ptice koje svojim umilnim cvrkutom ovaj ugođaj čine još lepšim. Bašte su otvorene od utorka do nedelje od 9:00 do 18:00 časova.

Park Oberlaa u 10. bečkom becirku se prostire na površini od 860.000 kvadratnih metara gde posetioci mogu da upoznaju najraznovrsnije ukrasne i lekovite biljke kao brojne vrste cveća.

U okviru parka je i mali zoološki vrt, a posebno omiljeni među malim posetiocima su mini koze, ovce „naočarke“ i alpake, vrsta kamila iz južnoameričkih Anda.  Posetioci ih mogu obići svakoga dana od 6:00 do 21:00 sat.

Grad Beč je izgradio i dva specijalno opremljena motorička parka – jedan u 22. becirku, a drugi u parku „Helmut Cilk“ pored Glavne železničke stanice. Idealna mesta za rekreaciju na otvorenom. Više o ovim parkovima pročitajte ovde.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Beč je izabran za najzeleniji grad na svetu

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava