Beč modernizuje gradske bolnice

06.06.2022

Klinike u Beču biće modernizovane u više faza. Za period do 2030. godine predviđena su ulaganja iz gradskog budžeta u vrednosti od 3,3 milijarde evra.

Foto (c) Peter Oertel

Grad Beč će u okiru najvećeg i najobuhvatnijeg investicionog programa u istoriji Saveza zdravstvenih ustanova u potpunosti modernizovati sve klinike Saveza do 2040. godine. Za prvu fazu projekta za period do 2030. godine predviđena su ulaganja iz gradskog budžeta u vrednosti od 3,3 milijarde evra.

„Skupština grada bi trebalo da odobri novi investicioni paket do kraja ove godine. To je preduslov da se u narednim decenijama svim građanima Beča garantuje slobodan pristup najsavremenijoj medicini“, izjavio je Peter Haker, član gradskog veća zadužen za zdravstvo.

Šest klinika u tri regiona će zajedno sa Univerzitetskom klinikom u Beču zahvaljujući restrukturiranju obezbediti najviši kvalitet zdravstvene zaštite. Prva faza restrukturiranja koja podrazumeva smanjenje broja lokacija klinika i organizaciju centara sa više kompetencija je već završena. Potpuna nega ali i ključne usluge bi trebalo da budu dostupne celokupnom stanovništvu nadomak mesta prebivališta.

„Pandemija koronavirusa je pokazala koliko je značajan funkcionalan zdravstveni sistem u smislu brze i efikasne medicinske nege“, objašnjava Peter Haker.

Za to je neophodna infrastruktura. Beč će postepeno ulagati u obnovu i renoviranje klinika kako bi obezbedio odgovarajuću infrastrukturu uzimajući u obzir tehnološki i demografski razvoj grada. Neke od zgrada u kojima su smeštene klinike su stare više od 100 godina.

Investicioni program će se zasnivati na principima klimatske neutralnosti čiji je cilj da se i u bečkom Savezu zdravstvenih ustanova emisija gasova sa efektom satklene bašte svede na nulu do 2040. godine.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Medicinski univerzitet u Beču među 100 najboljih u svetu

Psihijatrija za decu: U Beču otvorena nova klinika za dečju psihijatriju

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava