Počinje zima: Prvi sneg zabeleo ulice u Beču

27.11.2018

Jutros su se mnoga deca u Beču obradovala prvom snegu ove sezone. Sneg je tokom noći stigao i do glavnog grada, ali se neće dugo zadržati na ulicama. MA 48 redovno čisti ulice, saobraćaj protiče normalno.

Jutros su mnogi stanovnici Beča , uprkos vrlo tačnoj najavi, ipak bili iznanađeni prvim snegom u ovoj sezoni. Meteorološka služba ga je na vreme najavila i kaže da će se u toku dana zaustaviti padavine ali da snega može biti i za  prvi advent-vikend, kada su najavljene sledeće padavine.

Iako trenutno tako ne izgleda, moguće je da se i sunce izbori sa oblacima, te se za naredno vreme najavljuju i sunčani dani, na primer  četvrtak.

Najavljuju se  temperatura iznad nule, a petak će biti najhladniji dan u ovoj nedelji sa maksimalnih -1°C. 

Jutarnji saobraćaj je bio malo otežan, ali bez većih zastoja. Mnogi vozači i dalje, umesto zimskih guma koriste letnje gume, pa su zato na nekim putevima izazivali manja zakrčenja.

ASFINAG apeluje na vozače da prilikom učešća u saobraćuju njihov auto bude potpuno opremljen za vožnju po zimskim uslovima i da ukoliko je i samo mokar put, voze primerenom brzinom i znatnim odstojanjem od drugog vozila.

 

Vozila za čišćenje snega rade punom parom 

MA 48 koje je zaduženo za čišćenje gradskih ulica dobro se pripremilo za čišćenje ulica. Na raspolaganju stoji oko 350 specijalnih vozila kao i 1.400 radnika. U glavnom gradu Austrije,  oko 70 vozila je namenjeno za čišćenje glavnih saobraćajnica, a 180 manjih se može upotrebiti za uklanjanje snega iz sporednih ulica i sa staza za bicikle. U akciju čišćenja snega u Beču u zimskom peridu uključeno je i oko 100 vozila privatnih partnera , koji se takođe mogu upotrebiti.

Kada se radi o posipanju ulica,  MA 48 koristi tehnologiju koja treba da smanji upotrebu soli ako temepratura nije preniska. Za temperature oko nule se koristi čista so, a kada je hladnije i ima više snega upotrebljava se vlažna so. Na taj način se značajno smanjuje količina kamenčića na ulicama i koncentracija fine prašine u vazduhu. Tako je proteklih godina sa ulica uklonjeno samo 78 tona, dok je tokom zime 1995. bilo čak 133.500 tona otpada.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava