Telefonska govornica u Beču koja može da spasi život

12.02.2020

Bolesti srca su među najučestalijim uzrocima smrti ljudi širom sveta. Posebnu opasnost predstavlja fibrilacija, tj. poremećaj ritma rada srca, koji se može desiti nenadano. U tim slučajevima veoma je značajna prva pomoć i Grad Beč već godinama ima rešenje u vidu defibrilatora na javnim mestima.

(c) C.Jobst/PID

U Beču još uvek postoji  oko 2.500 telefonskih govornica koje se sve manje koriste zbog sve veće upotrebe mobilnih telefona. Međutim, jedna od njih je nedavno  opremljena defibrilatorom. Do sredine godine planirano je da se na još deset lokacija, tj. telefonskih govornica, ugrade uređaji koji mogu spasiti živote.

Prva govornica sa “Defijem” u Beču nedavno je puštena u rad u Rotenturmstraße, u prisustvu gradonačelnika Beča Mihaela Ludviga (SPÖ). Ova inicijativa je realizovana u saradnji Grada Beča, mobilne mreže A1, udruženja “Puls” i reklamne kompanije Gewista.

Pored toga što su ovom inicijativom govornice dobile novu namenu,  sa njih se besplatno može pozvati bilo koji broj za hitne slučajeve.

 

Infarkt: Radi se o minutima

U borbi protiv srčane smrti i pružanje hitne pomoći na licu mesta, Beč se godinama oslanjao na postavljanje defibrilatora na javnim mestima širom grada. U hitnim slučajevima, oni omogućavaju brzo započinjanje mera za spašavanje života.

Do sada se u celom Beču nalazi preko 1.000 javnih defibrilatora, a sve javne ustanove su opremljene ovim aparatima, kao i institucije za hitnu pomoć, policija i vatrogasne službe.

Nakon zastoja srca, verovatnoća preživljivanja pacijenta se smanjuje za 10 odsto po minuti. Nakon tri minute na mozgu se javlja nepopravljiva šteta, stoga su brze mere prve pomoći izuzetno značajne.

Kako bi se posle infarkta ponovo uspostavio pravilan rad srca koristi se defibrilartor, aparat koji daje elektronski impuls srcu radi normalizacije ritma. Pored svakog javnog defibrilatora u Beču, koje možete videti na ulicama, nalazi se i ekran osetljiv na dodir (touchscreen), koji pruža sve neophodne informacije kako se aparat koristi.

Defibrilator i telefonska govornica u kojoj je nedavno postavljem prvi aparat, dobro se dopunjuju, jer možete besplatno pozvati sve brojeve za hitne slučajeve.

Na zvaničnoj stranici grada Beča, možete pročitati više na temu defibrilatori u Beču – Defibrillatoren können Leben retten

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Aplikacija „Rettung“ koju trebate imati u Beču

 

 

Lečenje u Beču: Beč dobija 16 novih zdravstvenih centara

 

Besplatni zdravstveni saveti na telefonu 1450

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava