Teslin transformator koji svira u Tehničkom muzeju u Beču

04.05.2019

Teslin transformator koji proizvodi muziku se može videti u bečkom Tehničkom muzeju (Technisches Museum Wien).

(c) Technischen Museum Wien

Tehnički muzej u Beču poseduje jedinstvenu muzejsku postavu, a ona ima veze sa Nikolom Teslom, najvećim  svetskim pronalazačem svih vremena.  Ovde posetioci mogu uživo videti Teslin transformator koji proizvodi struju velikog napona, iz kojeg se zatim razvijaju gromovi, a pražnjenja imaju specijalnu funkciju stvaranje zvukova.

Teslin transformator koji svira funkcioniše na sledeći način. Uz pomoć eksperimenta, struja se sprovodi na poseban način i omogućava transformatoru da „svira“ muziku. Atrakcija je svakako i repertoar koji može da izvede Teslin zvučni transformator koji se sastoji od Dunavskog valcera i „Take-Five-a“, do „Smoke on the Water“.

Pored muzike ovaj Teslin transformator, takođe ima mikrofon pomoću kojeg se mogu regulisati gromovi ljudskim glasom.

Termine prezentacija u Tehničkom muzeju u Beču i migućnost kada možete videti Teslin transformator, pogledajte na zvaničnom sajtu Tehničkog muzeja u Beču.

Ova specijalna verzija Teslinog transformatora u Beču je jedini primerak u Evropskoj Uniji i realizovan je zahvaljujući saradnji Tehničkog muzeja i bečkog energetskog preduzeće Wien Energie, a proizvela ga je firma Effektschmiede iz Kelna.

Pored ove atrakcije, u bečkom Tehničkom muzeju, održavaju se i veoma interesantni eksperimenti sa strujom visokog napona, a mnogi od njih su, upravo, Teslini patenti. Posetioci mogu saznati  kako se pali sijalica bez električnog kabla, kako se izazivaju gromovi, zašto se deci digne kosa na glavi prilikom spuštanja niz tobogan i još mnoštvo zanimljivih priča o elektricitetu u prirodi i tehnici.

Pročitajte još i ovo: U poseti rodnoj kući Nikole Tesle

Nikola Tesla: Genije koji je živeo daleko ispred svog vremena


Teslina vizija Interneta

Nikola Tesla se smatra jednim od najznačajnijih naučnika i pronalazača u istoriji čovečanstva. Nikola Tesla je čovek koji je “osvetlio planetu Zemlju”, a  bez Teslinih pronalazaka ne bi bio moguć rad nijednog uređaja koji koristi električnu energiju, kao ni savremenih elektronskih sistema kao što su satelit, televizijska, video, radio i kompjuterska tehnologija.

U izjavi, koju je Nikola Tesla dao za “New York Times” 1909. godine,  u članku “Wireless of the future”, koga  je preneo časopis “Popular Mechanics”, Nikola Tesla kaže između ostalog:

“Uskoro će biti moguće, na primer, da poslovni čovek u Njujorku diktira uputstva koja će se istog trena otkucana pojaviti u Londonu ili negde drugde. Moći će sedeći za svojim stolom da razgovara s bilo kojim telefonskim pretplatnikom u svetu.

“Biće potrebno samo nošenje instrumenta pristupačne cene ne većeg od sata, koji će svojem nositelju omogućiti da čuje bilo gde na moru ili kopnu na udaljenosti od hiljadu milja. Moći će da sluša ili šalje  govor ili muziku u najudaljenije krajeve sveta. Milionima takvih instrumenata moći će se upravljati iz jedne jedine central. Tako će biti krajnje jednostavno najudaljenije krajeve sveta održavati u međusobnom kontaktu. Pesma nekog velikog pevača ili  predavanje naučnika će moći biti preneseni publici širom sveta.”

Sve o čemu je Nikola Tesla pričao davne 1909. godine, danas je svakom korisniku Interneta dostupno, putem računara ili  preko mobilnog telefona.

Pogledajte našu reportažu sa Teslinog simpozijuma u Beču:

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava