E-card: Austrijska zdravstvena kartica važi u mnogim zemljama Evrope

02.08.2019

Kartica austrijskog zdravstvenog osiguranja (e-card) ne pruža samo zaštitu i usluge osiguranicima u Austriji, već i kad su na putu u zemljama Evrope,

Pre polaska na godišnji odmor treba pomisliti i na situaciju “šta raditi u slučaju bolesti ili nesreće u inostranstvu”? Na put svakako poneti austrijsku zdravstvenu karticu,  E-card, koja vlasnicima pruža osiguranje u skoro svim evropskim zemljama.

Zahvaljujući plavoj poleđini, E-card je ujedno i Evropska karta zdravstenog osiguranja (Europäische Krankenversicherungskarte – EKVK), tako da ste zdravstveno osigurani i na odmoru u određenim zemljama. Trebate samo proveriti da li su sva polja popunjena na plavoj poleđini i ukoliko nisu obratiti se nadležnom zdravstvenom osiguranju.

Evropska karta zdravstenog osiguranja je važeća u svim državama EU i EWR, Srbiji, Makedoniji, BiH, Crnoj Gori i Švajcarskoj.

(Für Serbien, Bosnien-Herzegowina und Montenegro ist zu beachten, dass Sie die EKVK dem für Ihren Aufenthaltsort in Betracht kommenden Sozialversicherungsträger vorlegen und in eine gültige Anspruchsbescheinigung umtauschen müssen).

Napomena: Ukoliko putujete u zemlje u kojima ne važi Evropska karta zdravstenog osiguranja trebate unapred izvaditi dokument zdravstenog osiguranja za vreme odmora (Urlaubskrankenschein). On se može zatražiti ili na radnom mestu ili kod nosilaca zdravstenog osiguranja, poput WGKK-a. Na primer za putovanje u Tursku, dokument o austrijskom osiguranju (Urlaubskrankenschein) je obavezan. 

Ukoliko nekoj osobi u inostranstvu, gde važi EKVK, zatreba lekarski tretman, ona ima pravo na sve usluge kao i osobe koje su osigurane u toj državi. Međutim, treba naglasiti da socijalna osiguranje u pojedinim zemljama ne pokrivaju iste mediscinske usluge kao u Austriji, zbog čega može doći do dodatnog plaćanja tretmana.

Pre polaska na odmor treba proveriti važnost EKVK-a, ukoliko se u polju „Datum“ nalaze samo zvezdice treba zatražiti privremenu potvrdu kod nosilaca zdravstenog osiguranja. U WGKK-u za ovu procuderu potrebno je otprilike dve nedelje pre odlaska na odmor.

SAVET: Pokazati EKVK karticu pre tretmana

Veoma je važno da pre početka tretmana u inostranstvu pokažete plavu stranu E-carda i pitate da li je ona važeća upravo za lekara i bolnicu u kojoj se nalazite. Ukoliko ipak privatni lekar vrši tretman svakako treba zatražiti izdavanje računa sa svim potrebnim detaljima tretmana i to u najboljem slučaju na engleskom ili nemačkom jeziku. Samo detaljnim računom, po povratku u Austriju, možete zatražiti povraćaj novca od vašeg zdravstvenog osiguranja. Poseta privatnom lekaru u inostranstvu se obračunava po istom principu kao i u Austriji, što znači da se 80% iznosa tretmana vraća osiguranoj osobi.

 

Svi putnici koji se žele zaštiti od eventualnih dodatnih plaćanja za lekarske tretmane u inostranstvu mogu i pre polaska na odmor zaključiti posebno zdravstveno osiguranje za odmor. Ovu i brojne dodatne usluge pružaju i pojedine firme za kreditne kartice, kao i auto-moto klub ÖAMTC.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Aplikacija koja pomaže u inostranstvu: Korisne informacije i pomoć u slučaju nužde

Novo u Austriji: Elektronski uputi za snimanja pacijenata

Potrebni lekari: Za koju godinu Austrija se suočava s manjkom medicinskog osoblja

Novi zakon: Koji to proizvodi od plastike će uskoro biti zabranjeni?

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava