Energetsko piće i opojna sredstva štetni za pamćenje

09.05.2015

Energetsko piće prilikom učenja je česta pojava u Austriji, a nedavna anketa je pokazala kako ono zapravo utiče na učenike.

Po nalogu instituta za privatne časove „LernQuadrat“,  u okviru onlajn ankete „Učenje uz pomoć droga”,   u januaru i februaru je anketirano oko 300 učenika starosti od 13 do 19 godina. Iz naučne studije “Kako konzumiranje opojnih sredstava utiče na rezultate u učenju“ proizlazi da brojni stimulansi nemaju nikakvog pozitivnog uticaja, naprotiv, veoma loše utiču na mlade.

Loš uticaj na pamćenje

Zavisno od supstance odnosno opojnog sredstva, posledice konzumiranja opojnih i stimulansnih sredstava su negativne po koncentraciju, mogućnost pamćenja, konsolidaciju odnosno učvršćivanje logičnog razmišljanja, kaže psiholog i autor studije Jan Heltge.

Uzroci, posledice i mogućnosti pronalaženja rešenja za  probleme su mnogostruki, ali jedno – konzumiranje droga bez izuzetka utiče negativno na uspeh u učenju i postizanje obrazovnog cilja.

Posebno prijemčivi za opojna sredstava su mladi u starosnoj dobi od 15 do 16 godina, koji se nalaze pred kraj puberteta.

Alkohol je sa 63 odsto, kod adolescenata,  narodna droga broj jedan, a sledi nikotin sa 53 odsto. Studija je pokazala da je 21% tinejdžera već probalo marihuanu.

Nigde u Evropi mladi ne konzumiraju toliko energetskih napitaka, kao u Austriji. Studija  pokazuje da materije sadržane u energetskim napitcima više štete prilikom učenja, nego što pomažu.

Uprkos svim zdravstvenim upozorenjima protiv energetskih pića, čini se da odanost potrošača ovoj vrsti osvežavajućih napitaka nije dovedena u pitanje.

 

„Učenje uz pomoć droga“ omiljeno kod učenika

Svaki četvrti učenik u Austriji  koji ima više od  13 godina nije imun na  konzumiranje nekih od sredstava u cilju postizanja boljih rezultata u školi. Ali, dok alkohol ima posledice za pamćenje,  po rečima gospodina Heltgea, kofein  ima negativne posledice na konsolidaciju naučenog u snu.

Nikotin utiče negativno na koncentraciju, dok marihuana otežava sposobnost planiranja i mogućnost razmišljanja.

Oko 10 odsto mladih ispitanika su svesni posledica, ali ipak za svakog šestog ispitanika su alkohol i cigarete sredstvo za jačanje motivacije. Za 38% anketiranih alkohol je  „kul“, ali i cigarete to kažu više od jedne petine ispitanika.

Konrad Cimerman, osnivač instituta „LernQuadrat“, upozorava na negativne posledice pritiska i kazni kao reakcije i preporučuje prevenciju, motivaciju i ukazivanje na alternative.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Besplatno pravno savetovalište u Beču za omladinu od 13 do 26 godina

Mladi moraju da se obrazuju do 18 godina!

Opojna sredstva koja konzimiraju Bečlije

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava