Fijaker u Beču na drugačiji način: Književna, lutkarska i krimi-kočija

27.07.2020

Fijaker je prisutan u Beču još od početka 18. veka, a danas je vožnja fijakerom gotovo obavezna ukoliko posetitite Beč. Ovog leta postoje takozvane „kulturne kočije“ sa zanimljivim tematskim vožnjama.

© barbara palffy

Građani i posetioci Beča ovog leta mogu da obilaze grad takozvanim „kulturnim kočijama“ zahvaljujući prvim specijalizovanim, tematskim vožnjama . Naime, ovog leta može se birati  da  li ćete se vozoti književnom, lutkarskom i krimi-kočijijom.

Ova nova bečka atrakcija nastala je u saradnji eksperta za pozorište  Suzite Fink i Martine Mihelfajt-Štokinger koja vozi fijaker. Projekat  „kulturni fijaker“ spaja njihove tri strasti – pozorište, Beč i konje. Budući da su im zaštita životinja i ophođenje prema konjima oduvek bile na prvom mestu, one su odlučile da realizuju tematske obilaske Beča pomoću kojih će građani moći da dožive grad na sasvim drugačiji način. Svi zainteresovani imaju šansu da se ovog leta upoznaju sa istorijom i kulturom austrijske prestonice i da za vreme obilazaka steknu nova saznanja u privatnom razgovoru sa umetnicima.

Prva bečka lutkarski fijaker zabavlja decu pripovedanjem o konjima i lutkarskom igrom Mihaele Ajgner. Ova vrsta vožnje fijakerom namenjena je pre svega najmlađoj publici jer otkriva priče o Beču kroz improvizovanu predstavu  gde glumica, rediteljka i autorka Eva Bilizih putnicima čita priče i recituje pesme.

Pored toga, ljubitelji krimića mogu da se opredele za krimi-kočiju u kojoj glumac Valter Kukla tumači inspektora koji istražuje zločine. Tura obuhvata obilazak originalnih lokacija bečke istorije kao što su različita mesta zločina i ostala mesta kriminalne hronike.

Ljubitelji klasike biće u mogućnosti da se tokom avgustovskih večeri provozaju „Betovenovom kočijom za selidbe uz koncert uživo“ koja će obilaziti originalna mesta na kojima je stanovao slavni kompozitor Ludvig Betoven. Anegdote o mnogobrojnim Betovenovim selidbama prikazaće nemačkog kompozitora u nešto malo drugačijem svetlu. Slavni pijanista „nestalnog duha“ u Beču je promenio ukupno 25 adresa. Na početku i kraju dvočasovne ture putnici će biti u prilici da uživaju u zvucima violine i harmonike i pesmama iz komada „Ptica selica“ (nem. Um-Zugvogel).

Vođenje ture je na nemačkom jeziku. Budući da je broj termina ograničen, preporučuje se prethodna rezervacija. Cena obilaska košta između 120 do 320 evra za fijaker odnosno za  četiri osobe tj. pet osoba ukoliko je u pitanju obilazak za najmlađe.

Izvor : Eurocomm PR

 

DA LI STE ZNALI ?

Fijaker je prisutan u Beču još od početka 18. veka, a danas je vožnja fijakerom gotovo obavezna ukoliko posetitite Beč. Osim vožnje od Ringstrasse do Stephansdoma, vozači fijakera koji su upućeni istoriju grada, ispričaće vam i poneku interesantnu priču o Beču.  Iako se često mogu čuti priče da je vožna fijakerom izrabljivanje i mučenje životinja, vozači svoje konje paze, te ih tokom zimskih meseci pokrivaju ćebićima i stavljaju im zaštitu za uši. U toku letnjih meseci fijakeri rotiraju na stajankama kako bi svi konji bili neko vreme bili u hladu dok čekaju mušterije. Na primer, u malim frižiderima na fijakeru, vozači ne drže hladno piće za putnike nego povrće i voće za svoje ljubimce.

Bečki fijakerski konji “rade” samo 4 dana u nedelji  što je ukupno 260 dana u godini  i za razliku od trkačkih i drugih radnih konja dožive duboku starost i od 30 godina. U Beču danas ih je registrirano oko 400 i uglavnom je to porodičan posao koji se nasleđuje generacijama.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Ponovo uvedeno obavezno nošenje maski u Austriji

Fijaker u Beču: Došlo je vreme za vožnju u električnom fijakeru

Time Travel Vienna: Nezaboravan doživljaj u Beču i putovanje kroz vreme

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava