Pijace sve omiljenije: Brunnenmarkt je najposećenija pijaca u Beču

13.08.2019

U Beču postoji 17 pijaca na kojima se prodaju sveže namirnice i koje su dostigle rekordan broj posećenosti, 357.917 posetilaca u toku jedene nedelje.

Pijace u Beču služe uglavnom da zadovolje potrebe stanovnika iz okoline, ali sve više privlače i hiljade domaćih i stranih posetilaca.

Novim radnim vremenom, ljubaznim osobljem i uz brigu o svakom kupcu, bečke pijace poseti  357.917 posetilaca nedeljno, što je ujedno i rekordan broj ikada.

Od oktobra 2018. godine one su prilagodile svoje radno vreme i u toku radnih dana su otvorene od utorka do petka u periodu od 15:00-18:00, a subotom od 08:00 do 12:00 časova.

Uvođenjem novog radnog vremena pijace u Beču su postigle rast prometa od 11 % i rekord od 357.917 posetilaca u toku nedelje.

Najveći promet na 17 stalnih pijaca u Beču je izmerem posle 15:00 časova, a najpoznatija mesta za kupovinu su Brunnenmarkt, Rochusmarkt i Naschmarkt. Samo na ovim mestima je izbrojano 181.428 posetilaca u toku jedne sedmice, dok su subota i sreda proglašeni za dane sa najvećim prometom.

Da li ste znali?
Brunnenmarkt je jedna od najstarijih pijaca u Beču i nastala je pre više od 200 godina. U Beču je poznata po svojoj raznolikoj ponudi iz različitih delova sveta. Brunnenmarkt je i najveća pijaca pod otvorenim nebom u Evropi i ima oko 170 prodajnih štandova.

 

Za svakog po nešto

Bečke pijace trenutno upošljavaju 4.000 ljudi i pored dobre usluge, široke i kvalitetne ponude udruženje „PULS“ je građanima na svim pomenutim lokacijama obezbedilo javni pristup pokretnim defibrilatorima.

Pored klasičnih štandova sa sezonskim namirnicama koje prodaju proizvođači, na pijacama se nude i specijaliteti iz celog sveta. Na mnogim pijacama u Beču su smešteni brojni lokali i restorani, te nije retka pojava da mnogi posetioci uživaju u gastronomskim specijalitetima, a ujedno i obave kupovinu svežih namirnica.

S obzirom da je Beč najpametniji grad na svetu sasvim je logično da i pijace imaju svoju aplikaciju. Aplikacija nudi pregled svih 17 lokacija za iOS i Android uređaje, a putem besplatnog poziva na „hotline za namirnice“ (T: +43 14000-8090) možete dobiti savete za kupovinu i pravilno čuvanje hrane,  ali i uputiti žalbu, ukoliko je to neophodno.

Telefonska linija je otvorena od ponedeljka do petka od 9:00 do 18:00 časova, subotom od 9:00 do 17:00 časova i nedeljom od 9:00 do 15:00 časova.

Na nastarijoj bečkoj pijaci Našmarkt (Naschmarkt) postoji deo koji je pretvoren u „buvlju pijacu“ (Flohmarkt) i tu sakupljači i lovci na retkosti mogu da kupe veoma zanimljive i često vredne predmete. Buvljak  na ovoj pijaci u Beču radi samo subotom i privlači veliki broj domaćih i stranih posetilaca.

 

Samostalna prodaja na pijačnom štandu

U Beču pored stalnih pijaca se svake godine, različitim povodima, otvaraju i privremene pijace. U njih spadaju pijace povodom crkvenih praznika, buvlje pijace, pijace na uličnim svečanostima, kao i božićne, novogodišnje i uskršnje pijace.

Za one koji žele redovno da se bave  trgovinom na pijaci ili žele dobiti štand na nekoj od privremenih pijaca potrebna je dozvola MA 59 – Gradske pijace i sigurnost životnih namirnica (Marktservice & Lebensmittelsicherheit). Više detalja na zvaničnoj internet stranici Grada Beča- Pijace u Beču. 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

48er-Tandler: Najbolji i najmoderniji bečki buvljak

Bečke pijace: Dok se jedni raduju, drugi kukaju

Beč ima i Servis za građanje za sva moguća pitanja i odgovore

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava