Italijani najdugovečniji u Evropi, a jedan grad ima najviše stogodišnjaka

01.10.2020

U zemljama EU životni vek se produžava, prosek je 81,2 godine života, a Italijani su najdugovečniji narod u Evroskoj uniji.

(c) pixabay

Italijani su među stanovnicima zemalja Evropske unije najdugovečniji, pokazuju podaci Eurostata, statističkog biroa Evropske unije.

Za razliku od tendencije u Evropskoj uniji, gde u proseku muškarci žive duže od žena, u Italiji su pripadnice nežnijeg pola dugovečnije – muškarci u proseku žive 81, a žene 85 godina.

Generalno, u zemljama EU životni vek se produžava, prosek je 81,2 godine života, a to zavisi od lokalnih uslova života, ali i od zdravlja planete, kvaliteta vazduha, vode i hrane.

Duži vek ne znači i bolji i kvalitetniji život, jer sa povećanjem prosečne starosti stanovništva, rastu potrebe i izdaci za specijalnim servisnim uslugama, pre svega zdravstvenim i onim koje se tiču čuvanja starih osoba.

U Italiji, statističari prognoziraju da će za koju deceniju biti problem, zbog ostarele populacije, kako napuniti kase penzionog fonda.

Već nekoliko godina Italija je na prvom mestu u svetu po malom natalitetu, na svakih stotinu preminulih rodi se tek 67 beba.

(c) pixabay

Situaciju popravljaju migrantske porodice koje u proseku imaju više od dvoje dece i iako je to strankama desnog centra teško priznati, radnici koji su poreklom iz drugih zemalja, značajno doprinose punjenju kase državnog penzionog fonda, a taj trend će se nastaviti i rasti.

Među italijanskim gradovima Trst je na prvom mestu po broju stanovnika koji imaju više od 100 godina, od osam do deset stogodišnjaka, na deset hiljada stanovnika.

Jedan od poznatijih je pisac i istoričar, pripadnik slovenačke manjine Boris Pahor, koji je ove godine proslavio, u dobrom zdravlju i pameti, 107. rođendan i doživeo, da ga u poznim godinama predsednici dve susedne zemlje, Italije i Slovenije, odlikuju navišim državnim priznanjem.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava