Krpelj: Mali ubod – velike posledice

19.04.2018

Sa toplim vremenom su i krpelji u Austriji krenuli u ofanzivu. Ubod ovog insekta može da izazove teške posledice po obolelog. Zato je proleće najbolje vreme za vakcinaciju protiv krpeljnog meningoencefalitisa (KME).

Krpelji ne padaju sa drveća, kao što mnogi misle, oni žive u grmlju, šikarama i visokoj travi. Već i prilikom kraće šetnje po parku, prilikom trčanja ili mnogih drugih aktivnosti u prirodi postoji opasnost od uboda krpelja.

Ali, ne prenose svi krpelji virus. U svakom slučaju se preporučuje vakcinacija kao preventivna mera. Vakcina štiti od infekcije samo jednim virusom krpeljnog meningoencefalitisa, ali ne i od drugih bolesti koje se prenose ubodom krpelja, kao što je lajmska bolest ili lajmska borelioza. Zato prilikom boravka na otvorenom treba razmišljati o dodatnoj zaštiti kao što je, na primer, odeća koja u dovoljnoj meri pokriva kožu ili korišćenje losiona protiv insekata.

Vakcinacija

Najbolju zaštitu pruža vakcinacija. Vakcina sadrži inaktivisane uzročnike bolesti. Za decu postoji posebna vakcina, prilagođena njihovom uzrastu. Vakcinacija je moguća već od napunjene prve godine života, a može se u Beču obaviti na sledećim mestima:

Zdravstvene službe Grada Beča (MA 15) po becirkovima
Servis za vakcinaciju i savete o bolestima putovanja pri MA 15
– U svim lekarskim ordinacijama

Šema vakcinisanja

  • Osnovna imunizacija: dve vakcinacije u razmaku od četiri nedelje. U toplijem vremenskom periodu ovaj razmak može da se smanji na dve nedelje. Treća vakcinacija treba da usledi posle devet do dvanaest meseci.
  • Osvežavajuća doza vakcine: Prva osvežavajuća doza posle tri godine, posle toga svakih pet godina, a od 60. godine života svake tri godine zato što sa godinama opada i sposobnost organizma da sam proizvodi dovoljno antitela.
  • Postoji mogućnost da se pre redovnog termina za osvežavajuću dozu vađenjem krvi proveri stepen zaštite i da se vakcinisanje eventualno odloži za neko kasnije vreme.
  • Protiv borelioze (lajmske borelioze ili takozvane „druge krpeljne bolesti“) još uvek ne postoji vakcina koja pruža kompletnu zaštitu.

Simptomi oboljenja

Tipični simptomi ovog virusnog oboljenja – koje se preko krpelja prenosi na čoveka – su visoka temperatura, glavobolja, mučnina, povraćanje i ukočenost zglobova. Kod jednog dela obolelih dolazi i do oduzetosti pojedinih delova tela. Do dva posto obolelih umire u akutnoj fazi bolesti.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Nova vakcina protiv raka grlića materice

Vakcina protiv malih boginja u Austriji je besplatna za decu i odrasle

Alergija na ubod pčele ili ose može biti opasna po život

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava