Nova laboratorija za istraživanje starenja kože

02.01.2021

Za normalno starenje kože i starenje kože pod uticajem životnog stila u gradu utiču i brojni faktori, kao što su metabolizam masti, proteina i šećera u organizmu, sposobnost regeneracije i drugo.

Foto © Amanda Dalbjörn

U novoj Kristijan Dopler laboratoriji „Skinmagine“ u Beču udružili su se dermatolozi Medicinskog univerziteta sa stručnjacima Biotehnološkog i Tehničkog univerziteta (TU) i kompanijom Šanel kako bi istražili uzajamno delovanje metabolizma, komunukacije između ćelija i ćelijske kontrole kvaliteta u procesu starenje kože.

Starenje kože se ne dešava u izolaciji, već u kontaktu sa okolinom i procesima u celom telu koji se konstantno menjaju. Zagađenje životne sredine i sunčeva svetlost su uticaji koji ubrzavaju proces starenja. Normalno starenje kože i starenje kože pod uticajem životnog stila u gradu odnose se na metabolizam masti, proteina i šećera u organizmu, sposobnost regeneracije i komunikacije u tkivu.

„Starenje se najviše primećuje na koži. Ova laboratorija će nam pružiti dodatna saznanja o mehanizmima ćelijskog starenja i biće osnova za nove, inovativne proizvode za negu kože“, naglasila je Margarete Šrambek austrijska ministarka privrede.

Jedan od ciljeva istraživača jeste razvoj novih metoda pomoću kojih će promene na koži kod zdravih osoba moći jednostavno, brzo i bezbolno da se prate. Takve metode će u budućnosti pojednostaviti testiranje novih proizvoda za negu kože.

„Masena spektrometrija omogućava preciznu lokalizaciju hiljade bioloških molekula u tkivu, ali i proizvoda za negu u koži. Tako možemo dobiti sliku stanja u kojem se nalazi koža“, izjavila je Martina Marčeti Dešman sa TU u Beču.

Preklapanje različitih hemijskih, mikrobioloških i imunohistohemijskih procesa omogućava ovo istraživanje. Koža je suviše kompleksan i dinamičan organ da bi promene na njoj mogle da se okarakterišu primenom pojedinačnih metoda. Takođe će se testirati i potencijal za dobijanje informacija o stanju kože uzimajem uzorka sa površine kože i ubacivanjem u aparat.

Kristijan Dopler laboratorije su tehničko-naučne institucije koje se osnivaju u okviru austrijskih univerziteta i istraživačkih centara, a predstavljaju saradnju između nauke i privrede. One se bave baznim istraživanjima čiji se rezultati primenjuju u razvoju novih proizvoda i procesa u kompanijama koje su partneri laboratorija. Kompanije partneri i država zajedno finansiraju njihov rad, a ime su dobile po austrijskom matematičaru i fizičaru Kristijanu Dopleru.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava