Otvorena biračka mesta: Počeli izbori u Beču

11.10.2020

U Beču su jutros počeli gradski i opštinski izbori, na kojima pravo glasa ima oko 1,36 miliona građana. Mnogi su glasali putem pošte, a ostali mogu glasati na biračkim mestima uz određene mere zaštite zbog korana virusa.

Wiener Rathaus / Vienna City Hall (Wiener Rathaus) : © WienTourismus/Christian Stemper

 

U Beču su jutros, od sedam časova, otvorena glasačka mesta na kojima građani mogu dati glasove za partije i kanditate za gradsku odnosno pokrajinsku skupštinu (Wiener Gemeinderats) , kao i za 23 veća gradskih opština (Bezirksvertretungswahlen).

U Beču se može glasati na  1.500 biračkih mesta, a pravo glasa imaju  oko 1,36 miliona Bečlija koji mogu glasati do 17:00 časova.

Zaštitne mere na biračkim mestima

Zbog trenutne situacije sa korona virusom, na bečkim izborima postojaće određeni koncept bezbednosti kako za glasače, tako i za članove komisije i svih angažovanih na biračkim lokalima. Izborna komisija će se unapred testirati na koronu, što uključuje oko 12.000 osoba. Za ispitivanje će se koristiti “Gurgel metoda”, to jest, testiranje iz grla.

Sve Bečlije moraju nositi masku na biračkom mestu, a takođe se mora poštovati i sigurnosna distanca od jednog metra. Pored toga, svi glasači treba da ponesu svoju hemijsku olovku.

Koncept bezbednosti na Bečkim izborima biće istaknuti na plakatima i ukazuju na obavezu nošenja zaštite za usta i nos i držanja udaljenosti od jednog metra.

Ovi izbori biće upamćeni zbog ovih specijalnih mera zbog korone virusa ali i po tome što su mnogi birači odlučili da glasaju putem pošte. Ostatak glasača 60 odsto mogu glasati na na biračkim mestima.

Svi oni koji u periodu izbora sumnjaju da su zaraženi ili su oboleli od korona virusa treba da se obrate „mobilnoj“ izbornoj komisiji.

Virus je takođe oštetio stranke jer su sve izborne svečanosti otkazane zbog korone.

 

 

Ankete: Ko će pobediti , a ko izgubiti

Prema najnovijim anketama, vladajuće stranke, SPÖ i Zeleni, verovatno će dobiti više glasova, a socijaldemokrate će verovatno preći granicu od 40 procenata. U 2015. godini to je bilo nešto manje, naime 39,6 posto. Zeleni su tada imali 11,8 odsto, a na ovim izborima se predviđa da će osvojiti više od 13 procenata.
S druge strane, predviđa se da će FPÖ pretrpeti  gubitke jer su daleko od svog rekorda od pre pet godina i  30,8 odsto glasova.

Prognoze za partiju ÖVP izgledaju mnogo povoljnije koja bi mogla da napreduju i zauzme drugo mesto nakon istorijskog minimuma iz 2015. godine sa svega  9,2 procenta.

Prema anketama, NEOS ne mora da strahuje i može se nadati malom povećanju u poređenju sa 6,2 odsto na prošlim bečkim izborima. S nestrpljenjem se očekuje i nastup Heinz-Christiana Strahea. Bivši šef FPÖ-a, koji je podneo ostavku nakon snimka sa Ibize, u trku ulazi sa svojom listom, koja je možda sposobna da uđe u parlament, ali  je prepreka pet odsto glasova.

Izbori u Beču se zatvaraju u 17:00 sati, a prve projekcije se očekuju oko 18 časova. Preliminarni ukupni rezultat trebalo bi da bude dostupan između 20:00 i 21:00 časova.

S obzirom na rekordni broj glasačkih listića poštom, koji se možda neće izbrojati do utorka, današnji rezultati koji će biti objavljeni večeras, mogli  bi značajno da se promene.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava