Javni prevoz u Beču se prilagođava povodom korona virusa

14.03.2020

Bečke linije i javni prevoz imaće novi red vožnje za podzemni, autobuski i tramvajski saobraćaj u Beču od srede (18. marta) do daljnjeg.

(c) Bildstrecke Wiener Linien _ Manfred Helmer

Bečke linije ( Wiener Linien) svakog dana, ali i u trenutno izazovnim vremenima, osigurava da Bečlije svaki dan mogu brzo i sigurno da stignu od tačke A do tačke B i da mogu obavljati svakodnevne poslove. U trenutnoj situaciji zbog  virusa korone, Bečke linije moraju da obezbede mobilnost u gradu, i to će nastaviti  tokom narednih nekoliko nedelja i meseci, dok traju posebne uredbe zbog korona virusa.

Nakon mera koje je preduzela savezna vlada, poput zatvaranja univerziteta i otkazivanja mnogih događaja, broj putnika u javnom prevozu trenutno opada. Broj putnika će se još više smanjiti kada se od ponedeljka sprovede sledeća mera tj.  zatvaranje škola.

Srednje škole će biti zatvorene počev od narednog ponedeljka. Svi ostali đaci i deca iz vrtića takođe bi trebali ostati kod kuće. Pored toga, brojne kompanije trenutno prelaze na “kućnu kancelariju”. U cilju smanjenja socijalnih kontakata na neophodni minimum, kulturni i zabavni sadržaji su već zatvoreni, a brojni događaji su otkazani. Restorani, barovi i kafeterije biće otvoreni  od ponedeljka, i dalje, do 15:00 časova. Prema tome, mnogo manji broj putnika koristiće javni prevoz u Beču.

Iz tog razloga, prilagođeni red vožnje stupiće na snagu za podzemni, autobuski i tramvajski saobraćaj u Beču od srede (18. marta) do daljnjeg. Javni prevoz će funkcionisati  prema voznom planu za praznike. Tako da će na primer  U1 voziti svaka tri minuta tokom dana, umesto svaka dva minuta, a tramvajska linija 43 voziće u intervalima na svaka  četiri minuta umesto tri.

I subotom i nedeljom važiće red vožnje kao nedeljom (Sonntagsfahrplan). Noćna podzemna železnica (metro), koja inače prevozi putnike petkom i subotom,  od 20. marta više neće voziti, već će umesto nje voziti noćni autobusi.

Bečka atrakcija Žuti tramvaj prestaće sa radom u subotu (14. marta), a muzej Remise i Infocenter U2xU5 zatvoreni su do daljnjeg.

Bečke linije su u bliskom kontaktu sa medicinskim kriznim timom Grada Beča, a situacija se neprekidno i intenzivno prati i preduzimaju se odgovarajuće mere. Preventivne mere u javnom prevozu su već poduzete  kako bi se suzbilo dalje širenje korona virusa i podržao plan mera vlade Republike Austrije i Grada Beča.

Zvanična interenet stranica Bečke linije – Wiener Linien i aktuelne informacije – Javni prevoz u Beču.

 

Svakodnevno temeljno čišćenje svih vozila

Vozila javnog prevoza u Beču već sada se vakodnevno temeljno čiste, što podrazumeva brisanje vagona i temeljno čišćenje svih površina sa kojima putnici dođu u kontakt (npr. kvake, rukohvati, sedišta itd). Pored toga, vrata na modernim vozovima metroa („V-Wägen“) se automatski otvaraju, tako da nije neophodno da putnici dodiruju tastere.

 

Preventivne mere zaštite za vozače i vozače

Vozači su važan deo funkcionisanja javnog prevoza u Beču. Svi vozovi podzemne železnice i moderni tramvaji niskog poda imaju potpuno zatvorenu kabinu, što nudi dobru preventivnu zaštitu u ovoj situaciji.

Moderni autobusi takođe imaju veliko okno koje odvaja i štiti unutrašnjost kabine za vozače od ostatka vozila. Da bi se stvorili sigurni uslovi za sve vozače, prva vrata  u autobusima i u 140 tramvaja visokog poda sada će biti  zatvorena. Putnici će  ulaziti i izlaziti  kroz vrata u ostalom delu vozila.

 

Pravila koja bi trebalo poštovati u javnom prevozu

Ono što mnoge ljude širom sveta, ali i u Austriji brine jeste svakodnevni provođenje vremena u javnom prevozu gde je na malom mestu velika koncentracija ljudi. Svako ko je zaposlen i ko se vozi javnim prevozom dva puta dnevno, provodi minimum sat vremena na malom prostoru sa mnogo ljudi.

Mogućnost da se zarazite korona virusom u prevozu je nažalost ista kao da ste otišli kod lekara, ili ste sreli sa svojim poznanicima, ukoliko su ova mesta ili osobe prenosioci visusa.

Sledeće mere trebate  preduzeti i u javnom prevozu, ali i u drugim situacijama,  kako biste sprečili širenje virusa:
– Posle izlaska iz prevoza odmah operite ruke dezinfekcionim sredstvom
– Ponovo operite ruke nakon dolaska kući ili na posao
– Kada kašljete ili kijate prekrite nos i usta maramicom ili rukavom, ne dlanom!
– Odmah bacite korišćenu maramicu (ako ste u prevozu, stavite je u džep) i dezinfikujte ruke
– Izbegavajte blizak kontakt sa osobom koja vam ne izgleda dobro, pa makar izašli iz prevoza i sačekali sledeći
– Ne dodirujte  lice rukama

Najbolja mera opreza je redovno pranje ruku koje je u borbi protiv virusa okarakterisano kao najbolje oružje. Razlog je taj što je korona virus “obložen virus” što znači da ima svoju spoljnu lipidnu membranu ili masni sloj koji jedino voda i sapun mogu da razbiju i ubiju virus.

Nošenje maske za lice nije sigurna garancija jer virusi se mogu preneti i kroz oči, a sitne virusne čestice, poznate kao aerosoli, mogu da prodru kroz masku. Međutim, maske su delotvorne u hvatanju kapljica, što je takođe put prenošenja korona virusa.

Ukoliko neko ima simptome korona virusa ili je virus dijagnostikovan, nošenje maske može da zaštiti i druge. Maske su ključne za zdravstvene radnike koji se brinu o pacijentima, a preporučuju se i članovima porodice koji treba da brinu o nekome ko je bolestan. Masku bi trebalo da nose i pacijent i onaj ko ga neguje.

Dakle, pranje ruku i dezinfekcija predmeta koje često dodiruje više osoba je neophodno bilo da ste na poslu , u kući ili se vozite javnim prevozom. Preporuka svetskih stručnjaka je da ruke perete minimum 20 do 40 sekundi, sapunom i toplom vodom, i to temeljno i celu površinu ruku, pa čak i iznad šaka.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Nove mere u Austriji: Kontakte i društveni život svesti na minimum

Beč ima krizni štab i novu dežurnu liniju za podršku starijim osoba

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava