Autobus bez vozača udario ženu u Beču! Projekat obustavljen do daljnjeg!

18.07.2019

Autobusi bez vozača u Beču, počeli su od juna ove godine da prevoze putnike u gradskoj četvrti Aspern. Ipak će morati da se povuku iz saobraćaja, zbog nezgode koja se danas dogodila, kada je povređena jedna žena.

(c) pixaby

U bečkoj četvrti Aspern-Seestadt, od  prošlog meseca, saobraćaju autobusi bez vozača. Potpuno automatizovani autobusi su  povezivali stambene blokove sa najbližom stanicom metroa i pokrivali radijus od 2 km, oko metro stanice U2 Seestadt.

Posle godinu dana testiranja, autobusi su od juna pušteni u saobraćaj u vidu redovne linije u Aspernu, ali je projekat obustavljen, jer se danas dogodila nezgoda na terenu.

Kako javljaju  Bečke linije (Wiener linien) danas, u četvrtak, u 9.30 časova, autobus bez vozača je udario u  30-godišnju ženu.

Bečki gradski prevoznik Wiener Linien je autobuse bez vozača sklonio iz saobraćaja i do daljnjeg će ostati u garaži.

 

Nejasna nezgoda, uskoro detalji

Očevici događaja navode da je žena na glavi imala slušalice i da je gledala u svoj mobilni telefon.

Nezgoda se dogodila u ulici Ilse-Arlt-Straße kad je autobus bez vozača naišao i okrznuo ženu, koja je tom prilikom zadobila ogrebotinu na kolenu. Posle ukazane pomoći ona je odbila da ide u bolnicu i to na vlastitu odgovornost.
Kao što su iz Wiener Linien napomenuli, žena je u trenutku nesreće imala slušalice i njen smartphone u ruci, i nije ni videla da autobus ide u njenom pravcu.

Autobusi bez vozača u Aspern-u voze brzinom od 12 km na čas. Osim toga, u autobusu uvek postoji osoba, operator, koji  je uvek u pratnji autobusa.

Senzori koje poseduju autobusi bez vozača se obično postaraju da se vozilo zaustavi ili izbegne prepreka na putu. Međutim, ovog puta se to nije dogodilo.

Šta se zapravo desilo u Aspernu, i zbog čega autobus nije prepoznao ženu kao prepreku i nije se zaustavio, ispitaće se po hitnom postupku.

Dok se ne saznaju uzroci, “autobusi bez vozača” u Beču,  ostaju u garaži.

Kako izgledaju autobusi i kako je zamišljen ovaj projekat pročitajte u našem predhodnom tekstu – Uskoro: Autobusi bez vozača u javnom prevozu u Beču.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

VIDEO: Automobil Tesla sa autopilotom u Bečkoj šumi

Posao u Beču: Bečke linije traže vozače autobusa

“Qando”: Aplikacija koju zaista trebate u Beču

Mirišljavi metro u Beču: Probni parfemi na linijama U1 i U6

Metro linija U4 između Karlsplatza i Langenfeldgasse zatvorena u toku leta

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava