Bicikl se sve više koristi kao prevozno sredstvo u Beču

03.02.2020

Bicikl je sve češće prevozno sredstvo u Beču bez obzira na godišnje doba, a postoji i veliki broj staza za bicikliste kojih je svakim danom sve više.

© Regina Hügli

Aktuelna analiza Austrijskog saobraćajnog kluba (VCÖ) pokazuje da se u Beču bicikl sve više koristi kao prevozno sredstvo. U poslednjih deset godina broj biciklista se znatno povećao, a kako bi i ubuduće mogao da ostvari saobraćajne i klimatske ciljeve, Beč treba dodatno da proširi biciklističku infrastrukturu.

„Biciklistički saobraćaj u Beču značajno se povećao u poslednjih deset godina. Čak i u zimskim mesecima ljudi mnogo više voze bicikle nego pre deset godina. Takav razvoj ohrabruje, jer građani Beča time smanjuju gužve u gradu i doprinose zaštiti klime i poboljšanju kvaliteta vazduha”, izjavio je  portparol Austrijskog saobraćajnog kluba, Kristijan Gracer.

Pored toga što polučasovna dnevna aktivnost koristi našem zdravlju, vožnja bicikla zimi jača i imuni sistem. Ovog meseca se očekuje novi rekord u vožnji bicikla zbog blagih temperatura.

Prošle godine, mesec s najmanjim brojem biciklista u Beču bio je januar, a najgušći biciklistički saobraćaj bio je u junu 2019. godine, navodi se u analizi Austrijskog saobraćajnog kluba.

Ipak, mnogi građani Beča voze bicikle tokom cele godine, a dobar primer može biti i najseverniji grad Evropske unije, grad Oulu u Finskoj. U ovom gradu koji ima 200 hiljada stanovnika, biciklistički saobraćaj u zimskim mesecima iznosi čak 12 odsto.

Saobraćajni cilj Grada Beča, podrazumeva da biciklistički saobraćaj treba da se udvostruči do 2025. godine. Da bi se takav cilj postigao, potrebno je da se dodatno proširi i poboljša biciklistička infrastruktura. U anketi koju je sproveo Institut za istraživanje javnog mnjenja 58 odsto vozača je izjavilo da bi češće vozili bicikl nego automobil kada bi se proširila biciklistička infrastruktura.

 

Vožnja u zimskim mesecima

Za vreme zimske vožnje biciklom, treba imati na umu dobro osvetljenje. Pored zadnjeg parkirnog svetla, dobro je da se obezbedi dovoljan broj mačjih očiju tj. reflektora na biciklu.

Redovno podmazujte lanac i obavezno očistite bicikl od soli, ako su ulice bile posute solju, jer so može dovesti do korozije i rđanja. Uradite i sve ostale provere  na biciklu kako bi bio ispravan za sigurnu vožnju u saobraćaju.

Bečka aplikacija za pametne telefone pomoći će biciklistima da pronađu najkraći put i najbolju rutu za vožnju bicikla u Beču.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – Naslovna stranica  OVDE

 

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Biciklisti u Beču: Nova zakonska pravila u javnom saobraćaju

Novčane kazne za bicikliste i do 5.900 evra

Biciklom po Beču: Besplatna aplikacija za lakšu vožnju i snalaženje

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava