Kafići u Beču za popravke: Popijete piće i popravite vaš kućni aparat

15.06.2019

Kada se pokvari kafe mašina, pegla ili fen ili neki drugi kućni aparati mnoge Bečlije ih bace u kantu za smeće ili nose na otpad. Postoji bolji održiviji i alternativni način - kafići za popravke u Beču.

(c) pixabay

U Beču trenutno postoje četiri kafića za popravke aparata u kojima na licu mesta možete popraviti toster, kasetofon ili ventilator. Pored kafe, zaposleni su tu da vam ponude znanje da bi vam bilo koji električni uređaj bio kao nov.

„U proseku kod nas dolazi 25 odsto ljudi sa pokvarenim uređajem koji ne umeju da poprave. Mi im ponudimo kafu, alat i znanje. Time je već pola posla završeno. Uspešnost popravki je oko 80 odsto. Najčešće mogu da se poprave mali aparati tako što im zamenite samo neki deo koji košta između 50 centi do jednog evra“, kaže jedan od vlasnika kafića.

Danas oko 80 odsto malih uređaja i aparata završi u smeću, a samo 20 odsto se odloži na ispravan način. Najčešći razlog bacanja stvari je kupovina novih proizvoda koja je neretko povoljnija i jednostavnija od popravke. Uprkos tome, neki smatraju da mnogi aparati mogu da se poprave pa je u Beču još 2013. godine otvoreno nekoliko kafića za popravke uređaja.

Mutter Erde
R.U.S.Z.
Initiative Schwendermarkt
Energie & Reparaturcafe
Repaircafe Wien

 

EE otpad – Električni i elektronički otpad

Kada se radi o ovoj vrsti otpada, električni i elektronički otpad spada u kategoriju sa najbržim rastom. Od sedamdesetih godina prošlog veka elektro- otpad se učetvorostručio, a samo u Beču svake godine nastane oko 114 hiljada tona ovog otpada.

Stvaranje otpada može da se izbegne na više načina. U okviru kampanje „Reduce –Re-Use – Repair“ („smanji – recikliraj – popravi“) u Beču je počela i serija predavanja o popravkama, zamenama i projektima „Uradi sam“.

Bečka pijaca retkih i očuvanih predmeta „Tandler 48“ do 17. jula 2019. godine nudi seriju predavanja o šivenju i prepravkama, a stručno osoblje na licu mesta pomaže kod oštrenja noževa ili popravki bicikla.

Beč je poznat po pravilnom odvajanju otpada i njegovoj reciklaži, kao i njegovom ponovnom korišćenju. Na primer, posle novogodišnjih praznika bačene jelke u Beču se prerađuju i koriste u elektranama za biomasu u kojima se pravi ekološka forma energije.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Novi zakon: Koji to proizvodi od plastike će uskoro biti zabranjeni?

 

Čuvari javne čistoće u Beču: Za bačeni pikavac 50€!

Beč ima aplikaciju „Sagꞌs Wien“ za prijavu nekog problema u gradu

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava