„Koncert 3 noći“ okupio vrsne umetnike i izvođače u Beču

01.12.2019

“Koncert 3 noći“ u Beču okupio je vrsne umetnike i izvođače, a publika je bila oduševljena programom i brojnim žanrovima koje je mogla da čuje te večeri. Specijalni gost na koncertu bila je „Gvardija” iz Požarevca, kao i brojni internacionalni izvođači.

A:kultura, udruženje iz Beča,  i ove godine je organizovalo muzičku manifestaciju pod nazivom Koncert 3 noći, na kojoj su ljubitelji kvalitetne muzike imali priliku da uživaju u melodijama popularne, ozbiljne, džez i etno muzike.

Za ovu priliku specijalno iz Srbije doputovali su solisti i orkestar „Gvardija“ iz Požarevca, a publici u Beču predstavo se kao simfonijski orkestar, ali i kao mešoviti orkestar, kvintet, kvartet i duo.

Program koji izvodi Gvardija na koncertima, a tako je bilo i u Beču, sadrži popularna dela klasične i filmske muzike, tradicionalne srpske muzike, marševe, valcere i druga muzička dela.

Gosti iz Požarevca su imali veoma zapažen nastup u Beču koji su započeli klasičnom muzikom, kada su na binu izašle sopran Marta Blagojević i mecosopran Teodora Dimitrijević, a potom je odsviran i poznati valcer „Na lepom plavom Dunavu“.

„Gvardija“ je zatim izvela muziku iz poznatih filmova „Kum“ i „Roki“, kao i muziku iz domaćih filmova i serija, kao što su „Maratonci“ i „Vruć vetar“. Nisu izostale ni najpopularnije pesme grupe ABBA, što je dokazalo da „Gvardija“ ima veoma rasnovrstan repertoar.

Orkestar „Gvardija” je nastao kao sledbenik „Knjaževsko-serbske bande”, prvog profesionalnog orkestra u Srbiji, koji je po želji Miloša Obrenovića osnovan 1831. godine u Požarevcu.
U prvobitnom sastavu je bio duvački orkestar i uglavnom je izvodio vojničke marševe, ali i tradicionalnu srpsku muziku.
Grad Požarevac je u avgustu 2016. godine povodom „Ljubičevskih konjičkih igara” ponovo okupio „Gvardiju” i posle skoro dva veka od njenog osnivanja usledili su koncerti i nastupi.

Simfonijski orkestar Gardija je od januara 2017. godine deo  „Centra za kulturu Požarevac”  i broji oko 50 članova od kojih su većina profesori škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Stevan Mokranjac” u Požarevcu, kao i njeni najperspektivniji đaci i najbolji muzičari iz cele Srbije.

Orkestar A:muzika, sastavljen od vrsnih muzičara iz Beča, i pod vodstvom domaćina Milorada Samaržije i udruženja A:kultura, izveo je brojne melodije različitih žanrova. Čule su se makedonske narodne pesme, grčke i napolitanske pesme, sevdalinke, te je nastup orkestra A: muzika izgledao kao svojevrsno putovanje kroz balkanske zemlje i region.
Specijalni gosti koncerta su bili i Alexia Chrysomalli iz Grčke, sopran Lorika I. Heinz i tenor Fernando Fernandez.

Na kraju koncerta Gvardija i A:muzika su zajedno izveli rusku „Kaljinku“, „Zoninu pesmu“ iz filma „Zona Zamfirova“, kao i „Vinsku pesmu“ iz opere „Travijata“.
U scensko-programskom nastupu, u finalnoj sceni, nastupalo je više od 50 učesnika.
U toku izvođenja poslednje numere na koncertu, učesnici su publici delili čaše s šampanjacem, tako da je završnica protekla u fenomenalnoj atmosferi, kao i celovečernji koncert.

Alfred Mansfeld, koji je prisustvovao “Koncertu 3 noći“ i ima funkciju predsednika Komisije za kulturu 15. bečkog okruga, pozdravio je učesnike i publiku, i nije skrivao oduševljenje kvalitetom programa. Po njegovim rečima, u 15. bečkom becirku se često održavaju muzičke manifestacije i da je on prisustvovao mnogim koncertima, ali da ovako bogat i kvalitetan program još nije video.

Iako su na Koncertu 3 noći učestvovali i umetnici i izvođači iz Srbije i Austrije, a uspeli su da održe jednu zajedničku probu, program na bini je izveden na vrhunskom nivou.

Prvi program Radio televizije Srbije slavi 50 godina postojanja emisije „Večeras zajedno“. Ekipa emisije je prisustvovala koncertu u Beču i uživo prenosila program i intervjue sa učesnicima,  čime je počelo obeležavanje jubilarnog rođendana  emisije pod sloganom “50 godina sa dijasporom”.

S obzirom na to, da “Koncert 3 noći “ sledeće godine obeležava jubilej 5 godina postojanja, organizator A:kultura  je već najavio veliku muzičku manifestaciju sa još više učesnika i veću salu koja može da primi mnogobrojniju publiku.

VIDEO REPORTAŽU možete pogledati na linku ovde, a mediji je mogu preuzeti za emitovanje.

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE I OVO:

Negujmo srpski jezik: Karavan kulture govora stigao i u Beč

Prater je i zimi mesto nezaboravnog provoda

Nikola Tesla: Genije koji je živeo daleko ispred svog vremena

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava