Korona virus u Austriji: Koja su prava zaposlenih u slučaju epidemije

26.02.2020

Kako je bilo i za očekivati u Austriji su juče potvrđena dva slučaja Korona virusa u pokrajini Tirol, u Insbruku.

(c) pixabay

U Austriji su juče potvrđena dva slučaja Korona virusa. Na konferenciji za štampu, u utorak popodne, klinika iz Insbruka je precizirala da su žena i njen prijatelj, oboje iz oblasti Bergamo, u petak privatnim automobilom doputovali u Insbruk.

Žena je imala simptome gripa u subotu i temperaturu oko 38 stepeni u nedelju. Njen prijatelj je u subotu takođe imao blagu temperaturu i grlobolju, objasnio je Gunter Veis, direktor Univerzitetske klinike za internu medicinu u Innsbruku. Oba pacijenta  su u utorak već bili bez groznice, ali moraju ostati u karantinu do vikenda, rekao je na konferenciji za novinare Gunter Veis. Prema početnim informacijama, Italijanka živi i radi u Insbruku, a njen dečko je došao u posetu.

Pored toga, hotel u blizini centra grada u kojem je zaražena Italijanka  radila, privremeno je bio blokiran po nalogu državnih službi.

Trenutno, u Austriji nisu potrebne posebne mere zbog Korona virusa, rekla je virolog Elisabeth Puchhammer-Stockl  u utorak uveče na televiziji ORF.

“Virus se još nije proširio na Austriju. Tek kada je to slučaj, treba izbegavati veliku gomilu ljudi i pustupiti po uputstvima”, kaže stručnjak.

Austrijska vlada je u ponedeljak  23. februara predstavila paket mera za borbu protiv širenja virusa. Pročitajte u tekstu Korona virus: Austrijska vlada najavila nove zaštitne mere

 

 

Koja su vaša prava u slučaju Korona virusa: Pitanja i odgovori za zaposlene

 

U situaciji  širenja Korona virusa, ne pojavljuju se samo medicinska, već  i pitanja ličnog prava i radne obaveze. Advokat Radničke komore objašnjava pojedina pravila.

Kako mogu da dospem u karantin?
Ako dođe do sumnje da ste zaraženi virusom, zdravstveni radnik ili državni službenik mogu odrediti karantin radi prevencije od epidemije.

Da li ću dobijati platu dok sam u karantinu?
Plata će morati da se isplaćuje jer je uzrok pauze sa radom karantin. Poslodavac može na bazi zakona o epidemijama zatražiti povraćaj novca. Tada država preuzima troškove. To je slučaj i kada celo preduzeće ode u karantin.

Vrtić ili škola moje dece je zatvorena. Šta mogu i moram da preduzmem za negu dece, iako deca nisu bolesna?

Za decu mlađu od dvanaest godina mogu se dobiti slobodni dani. Ako je dete samostalno i može samo ostati kod kuće, možete ga ostaviti kod kuće. Možda baka ili deka takođe mogu obilaziti dete. Moguće je da roditelji mogu naizmenično brinuti o deci.

Da li mogu zbog straha od zaraze da ostanem kod kuće?
Ne, zaposleni je dužan da obavlja svoj posao bez obzira na strah od zaraze.

Da li je poslodavac dužan da nam obezbedi maske?
Obaveza je samo u slučaju zaraze. Uvek se radi o proceni situacije opasnosti, na primer, na aerodromu bi  poslodavac morao da obezbedi maske zbog opasnosti od zaraze.

Da li mogu da nosim sopstvenu masku?
Može, ali nije obavezno. Ako ne postoji veza između posla i virusa, poslodavac može zatražiti da se to izbegne. Razlog tome može biti da eventualno ne plašite klijente i kupce.

U nedelju sam posetio roditelje i iznenada je mesto zatvoreno zbog virusa, tako da ne mogu u ponedeljak na posao. Šta da radim?

Najvažnije je da odmah obavestite poslodavca. Ako ste sprečeni, ali ne vašom krivicom, to je kao da ste zarobljeni u snežnom haosu. Kompanija može takođe zatražiti povraćaj novca od države. To ne važi u slučaju da je bilo poznato da je tamo već neko zaražen. Na primer, ako se sada vozite u Udine i tamo stignete u karantin, poslodavac više ne bi bio dužan da vam daje platu. To nije razlog za otpuštanje, već bi bilo neplaćenog odsustva s posla.

Da li moj šef može da naloži poslovno putovanje u Kinu ili severnu Italiju?
Čim postoje upozorenja o putovanjima, ne. Tada možete odbiti. Inače je potrebna procena rizika.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Korona virus: Austrijska vlada najavila nove zaštitne mere

 

Psihijatrija za decu: U Beču otvorena nova klinika za dečju psihijatriju

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava