Cigarete u Austriji: Novi model poreza i poskupljenje

18.01.2020

Cigarete konzumira četvrtina stanovnika Austrije starijih od 15 godina, a 13,6 milijardi komada cigareta je popušeno prošle godine u Austriji.

(c) pixabay

U 2019. godini u Austriji je popušeno čak 13,6 milijardi komada cigareta, uključujući i one koje nisu bile oporezovane u Austriji. U poređenju sa 2018. godinom, ovo odgovara neznatnom padu od 0,3 odsto.

U 2019. godini porez na duvan nije se povećao prvi put u poslednjih deset godina, međutim, sa novim modelom poreza na duvan, koji stupa na snagu 1. aprila 2020. godine, cene cigareta verovatno će ponovo porasti.

Država Austrija je od poreza na duvan prošle godine zaradila oko 1,9 milijardi evra , a  uključujući PDV, čak 2,4 milijarde evra.

Godišnji promet trgovaca duvanom iznosio je 3,15 milijardi evra, pri čemu se prosečni prihod od duvanskih proizvoda znatno povećao.

Udeo švercovanih cigareta u prošloj godini bio je 16 procenata, a gubitak poreza zbog cigareta koje u Austriji nisu oporezovane procenjuje se na oko 374 miliona eura u 2019. godini . Prema biltenu JTI-a (nekadašnji Austria Tabak), šteta za proizvođače i trgovce u Austriji zbog švercovanih cigareta iznosi oko 112 miliona evra.

 

Pakovanje cigareta u proseku košta 5,10 eura

Prosečna cena za paklu cigareta porasla je sa 5,05  na 5,10 evra , od čega 77 odsto odlazi državi u obliku poreza na duvan, ostatak ide proizvođačima, trgovcima na veliko i trafikantima.

Cigarete u Austriji, sa prosečnom cenom po pakli  od 5,10 evra, u poređenju sa susednim zemljama, znatno su skuplje: Češka (3,53 evra), Slovačka (3,32 evra), Mađarska (3,90 evra), Slovenija (3,69 evra) ili Italija (4,90 evra). Pušači u pojedinim evropskim zemljama moraju plaćati paklu cigarete znatno više nego u Austriji –  u Nemačkoj (5,84 eura) i u Švajcarskoj (7,14 eura).

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

Zavisnost od nikotina odnosno duvana

Širom sveta godišnje umre milion ljudi od posledica konzumacije duvana,  ali to ni malo ne opominje pušače u Austriji jer četvrtina stanovnika Austrije starijih od 15 godina svakodnevno se hvata za cigarete. Posebno visok je udeo mladih pušača. Odvikavanje od pušenja retko uspeva odmah kod prvog pokušaja, ali savetovanje i lekovi mogu pomoći. Bečlije imaju mogućnost da se posavetuju u vezi odvikavanja od pušenja i mogu se obratiti brojnim institucijama.

Bez pušenja Telefon / Rauchfrei Telefon: 0800 810 013 (nemački)

Test o zavisnosti / Abhängigkeitstest (nemački)

Savezno ministarstvo za rad, socijalna pitanja, zdravlje i zaštitu potrošača: Prestati s pušenjem: Ponude i metode / Bundesministerium für Arbeit, Soziales, Gesundheit und Konsumentenschutz: Mit dem Rauchen aufhören: Angebote & Methoden (nemački)

Opšta zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima

Generalna zabrana pušenja u  gastronomskim objektima u Austriji stupila je na snаgu 1. novembrа 2019. godine, a svi koji ne poštuju novi zakon plaćaju velike kazne.

Opšta zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima u Austriji, uticala je na rad i finasije brojnih ugostitelja u Beču, ali i na posetu u pojedinim klubovima.

Nova zаbrаnа pušenja se ne odnosi samo na gastronomske objekte već vаži i na svim zabavama i manifestacijama, koje su do sad bile izuzete od zаbrаne, а pušenje je dozvoljeno sаmo u bаštаmа kаfea, specijalnim prostorijama za pušenje i sličnim prostorimа koji moraju biti jasno obeleženi i izdvojeni.

Zаkonom je tačno određeno gde se pušenje zаbrаnjuje, a to znači nа svim jаvnim mestimа gde se proizvodi i konzumirа jelo i piće, а u to spаdаju i proslave, zatim školske ustаnove i internati, višenamenske i društvene prostorije.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

NOVO U AUSTRIJI: Zabrana pušenja u autu u prisustvu dece

Opojna sredstva koja konzimiraju Bečlije

 

Počinje sprovođenje zakona o zabrani pušenja

Energetsko piće i opojna sredstva štetni za pamćenje

Mamurluk: Zablude i saveti kako pobediti mamurluk

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava