Majstori u Beču imaju velike razlike u ceni usluga po satu

20.09.2019

Majstori u Beču za svoj rad, po satu, imaju cenovnik i naplaćuju različite cene, uključujući i vreme provedeno u putu, a ponekad su razlike velike.

(c) pixabay

Bečka radnička komora (Wiener Arbeiterkammer -AK) je nedavno objavila rezultate istraživanja “Monitor cena za usluge zanatlija” koji je pokazao da majstori u Beču tj. njihov cenovnik usluga  ima velike razlike u cenama.

U pojedinim branšama majstori u Beču za svoj rad, po satu,  naplaćuju različite cene i ponekad su razlike veoma velike. Naime, upoređene su cene usluga 81 majstora, ali bez obzira na cenovnik koji je objavljen  Radnička komora savetuje  da vi sami, pre nego što što vam majstori dođu u kuću, dodatno proverite cene usluga.

Radnička komora je anketirala električare, staklare i majstore za pločice i kod njih satnice variraju između 47  i 132 evra na sat, pri čemu su moleri  najjeftiniji, a instalateri koji popravljaju terme su najskuplji.

 

Sat rada jednog električara košta između 67,56 i 108 evra

Radnička komora je došla i do rezultata da se cene po branšama razlikuju i da se cene usluga majstora iz godine u godinu povećavaju. Jedan radni sat električara (montera) košta između 67,56 evra i 108 evra i u poređenju sa 2015. godinom znači porast cene od 14 odsto.

Kvalifikovani radnik jedne vodoinstalaterske firme košta po satu od 73,20  do 112,50 evra, što je povećanje od 10 procenata u odnosu na 2015. godinu.

(c) wien.arbeiterkammer.at

 

Ono što još treba znati je i to da majstori u Beču nemaju jedinstveni tarifni sistem za zanatlije po kojem određuju cenovnik usluga.

Na satnicu rada majstori uračunavaju i troškove putovanja, odnosno vreme provedeno u putu. Preporučuje se da odaberete majstore u svojoj blizini, a zatim pitajte koliko su visoki troškovi putovanja u obližnjoj zoni, jer je to obično jeftinije. Preporučuje se da već u telefonskom razgovoru, kad zakazujete eventualni termin dolaska majstora u vaš dom, obavezno pitate i cenu kako za rad po satu, tako i troškove za izgubljeno vreme u putu do vas.

Poseban oprez kod dežurnih službi

Prema dobijenim rezultatima istraživanja, Bečlije trebaju biti posebno oprezni kada su u pitanju majstori  u hitnim tj. dežurnim službama (Notdiensten). Kad pozivate ove službe ovabezno se informišite da li postoje i koliko iznose doplate za veče, noć, vikend, nedelju i praznike. Napomena: Zvanično radno vreme nije isto u svim firmama!

Na primer, ako istražujete na Internetu ne bi trebalo odmah da odaberete prvu uslugu tj. majstora, naročito ako se on reklamira sa izuzetno niskim cenama. Obavezno pitajte koliko usluga može  maksimalno da košta.

Ako ste već naručili hitnu službu i iznenada se suočili sa precenjenim cenama, ne biste trebali plaćati u gotovini, već zatražite uplatnicu i račun. Ako situacija postane neugodna, ne oklevajte da pozovete policiju, savetuju iz Radničke komore.

Ostale pojedinosti možete pročitati na zvaničnoj stranici Radničke komore- Majstori u Beču – Monitor cena

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Hauzmajstor u Beču: Povratak „starih dobrih hauzmajstora“

Posao u Austriji: Lista traženih zanimanja u Austriji za 2019. godinu

ÖAMTC majstori na biciklima pomažu vozačima u centru Beču!

Privredna komora Beča na novoj adresi u Pratersternu

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava