Bečlije žele da kupuju nedeljom, a druga strana ne želi da radi nedeljom

08.09.2019

Bečlije, više od polovine, žele otvorene prodavnice nedeljom, ali ako pitate trgovce i zaposlene, niko ne želi da radi u nedelju.

(c) pixabay

Rad nedeljom i mogućnost kupovine je opet aktuelna tema u Austriji i još jednom se diskutuje o otvaranju prodavnica nedeljom, posebno onih u centru Beča.

Trenutno je zabranjen rad nedeljom, a dozvoljeno je samo određenim branšama, kao što je gastronomija, ili trgovinama na određenim mestima, na primer na želizničkim stanicama.

U većini austrijskih pokrajina, osim u Beču, već postoji mogućnost za ograničeno nedeljno otvaranje prodavnica u područjima sa velikim brojem turista, a Beč je jedina pokrajina u Austriji u kojoj to nije moguće.

U Beču ne postoje turističke zone u kojima je radnjama dozvoljeno otvaranje nedeljom. Odluku i dozvolu izdaje pokrajinski guverner ili, u Beču, gradonačelnik. Bivši gradonačelnik Beča, Michael Hojpl (SPÖ) je već u načelu signalizirao spremnost, ali tada dogovor između Privredne komore i Unije sindikata nije postignut. Situacija se nije promenila ni u vreme novog gradonačelnika Beča, Mihaela Ludviga.

Bečki gradski odbornik za ekonomska pitanja i privredu, Peter Hanke (SPÖ), nedavno je izjavio da bi o ovoj temi trebalo, barem, razgovarati dalje.

 

Anketa pokazala: Bečlije žele otvorene prodavnice i nedeljom

Nedavno je izvršeno ispitivanja koje pokazaje da 54 odsto Bečlija želi otvorene prodavnice nedeljom, a 56 odsto bi iskoristilo priliku za kupovinu u nedelju. Osim polovine stanovnika Beča, turisti bi sigurno želeli da vide otvorena vrata prodavnica i nedeljom, jer  su „potpuno razočarani“  pred zatvorenim radnjama. Otvorene prodavnice u nedelju bi sigurno donele više novca trgovcima jer bi međunarodni gosti potrošili više novca u Beču.

Udruženje sindikata (Österreichischer Gewerkschaftsbund – ÖGB)  pozvalo na aktuelno istraživanje, prema kojem bi Bečlije želele kupovati u nedelju, jer  bi bečki radnici u trgovini većinom odbacili rad nedeljom. Oni se pozivaju na jedno drugo istraživanje, koje je urađeno 2015. godine, gde su radnici lično pitani da li žele da rade nedeljom, kada se 96 odsto izjasnilo da ne želi da radi nedeljom.

Iz radničke komore takođe naglašavaju da rad nedeljom donosi negativne situacije, a to su poskupljenje proizvoda zbog troškova dodatnog radnog dana, nemogućnost roditelja za čuvanje dece nedeljom, kao i uvećani troškovi za vlasnike prodavnica. To zapravo, po njihovim rečima, znači da bi većina i  zaposlenih i preduzetnika bilo protiv. Doplate kao i slobodan dan za zaposlene u kompanijama koje će “eventualno” raditi nedeljom, dovode do još skupljeg radnog dana za vlasnike.

Pripadnici mlađe generacije uglavnom nisu zainteresovani za otvaranje prodavnica nedeljom,  jer oni i onako više kupuju na internetu.

Dakle, prema sadašnjoj situaciji, Bečlije žele da kupuju nedeljom, ali ako pitate trgovce i zaposlene, niko ne želi da radi u nedelju. Mada, gledano sa druge strane, otvorene prodavnice i sedmog dana u nedelji donosi veću zaradu i nova radna mesta.

U svakom slučaju, možda bi to trebala da bude odluka vlasnika prodavnica i njihovih zaposlenih, i dogovor između njih – da li da rade vikendom ili da imaju obavezan slobodan dan.

Debata o otvaranju prodavnica u nedelju tinja u Beču dugi niz godina. Pre svega, diskusija se oslanja na odluku da se u Beču sprovede regulacija i proglašenje turističke zone. Ideja nikada nije suštinski odbačena, ali nije ni prihvaćena.

Šta radi nedeljom u Beču?

U Beču osim pojedenih „dežurnih“ supermarketa „Billa“ (na Praterstern-u i Franz-Josefs-Bahnhof-u) sve ostale prodavnice su zatvorene.
U3 SUPERMARKT – je prodavnica u metro stanici Westbahnhof koja se jedina može pohvaliti da radi 365 dana u godini od 07.00 do 24.00 časova. Na istom mestu rade  prodavnice suvenira i čokoladi, knjižara, prodavnica časopisa, trafika Tabak i slično.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Grad Beč pomaže malim preduzećima sa 3,8 miliona evra

Zaposleni u Austriji: Novi zakon za jedan neradni dan koji se izabere kao „lični praznik“

Restorani u Beču: Unapred plaćanje računa u bečkim restoranima

Radnička komora podseća: Otkazni rok 6 nedelja za sve!

Rad praznicima je dobrovoljan i duplo plaćen!

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava