Firme u Beču dobiće podsticaj ako zaposle osobe preko 50 godina starosti

18.09.2019

Firme u Beču mogu učestvovati u projektu „Joboffensive 50plus“ ukoliko osobama preko 50 godina starosti pruže odgovarajuće radno mesto.

(c) pixabay

Stopa nezaposlenosti u Austriji je u avgustu iznosila 6,7%, a od saveznih pokrajina najniža stopa je u Tirolu sa  3,2%, a najviša u Beču sa 11,3%.

I dok se kod mladih beleži pad broja onih koji traže posao, u posebno teškoj situaciji su lica preko 50 godina koja su ostala bez posla i već duže vremena imaju velikih problema da nađu novog poslodavca. Od 2012. godine broj nezaposlenih u ovoj starosnoj grupi u Beču je porastao za čak 61 odsto.

To je i jedan od razloga zašto je gradonačelnik Beča, Michael Ludwig, pokrenuo inicijativu  pod nazivom „Joboffensive 50plus“ čiji je cilj da se za što više nezaposlenih preko 50 godina starosti nađe odgovarajuće radno mesto. Ukupno 500 lica sa biroa za zapošljavanje (AMS) bi trebalo da dobiju posao u opštinskim i privatnim firmama ( 250 u opštinskim i 250 u privatnim).

 

Grad Beč: Podrška od 12 miliona kao evra 

Grad Beč je spreman da u projekat „Joboffensive 50plus“ investira 12,1 milion evra kao poticaj firmama da zaposle lica preko 50 godina starosti. „Joboffensive 50plus“  odvijaće se u periodu od septembra 2019. do decembra 2020. godine.

Mogućnost da dobiju ovu finansijsku pomoć imaju sve firme u Beču koje zaposle Bečlijke ili Bečlije starije preko 50 godina koji su duže od tri meseca prijavljeni na birou za nezaposlene – AMS u Beču kao nezaposleni  koji primaju egzistencijalni minimum (Mindestsicherung). U slučaju zapošljavanja ovih osoba, firme u Beču dobijaju podsticaj  u visini od 66,7% troškova za plate i doprinose.

Firma koja želi da zaposli takve osobe treba to da prijavi bečkom Fondu za podršku radnicima, WAFF, i to popunjavanjem odgovarajućeg online formulara.

Prijavu dalje preuzima AMS, koji proverava da li radno mesto odgovara kriterijumima, a firma se redovno obaveštava o oblicima i visini subvencije. U jednoj firmi može biti subvencionirano i više radnih mesta. Radna mesta ne mogu biti sezonska ili na kraće radno vreme.

Više informacija na zvaničnoj stranici Fond za podršku radnicima – WAFF.

Dodatne informacije za „Joboffensive 50plus“ možete dobiti putem broja telefona 01 21748 – 700.

 

Sajam „Perspektive Jobmesse 2019“

Svi nezaposleni u Beču koji su stariji od 50 godina i koji već duže vreme traže posao nedavno su posetili  sajam „Perspektive Jobmesse 2019“ u bečkoj Gradskoj kući Rathaus (Volkshalle). Ovo je bila prilika da se osobe starije od 50 godina podrže na putu do novog radnog mesta kroz aktuelne ponude za posao i individualne savete.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Posao u Austriji: Više zaposlenih na puno radno vreme

Posao u Beču: Bečke linije traže vozače autobusa

Vrtići u Beču doprinose balansu poslovnog i privatnog života

 

Posao u Austriji: Lista traženih zanimanja u Austriji za 2019. godinu

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava